• Caro
    Először is nem neveztelek sötétzöldnek. Azt mondtam csak, hogy ők mit fognak csinálni. Sajnálom ha félreérthető voltam.
    Másodszor, szeretnék pontos értékeket kapni, hogy mit detektáltak azokon a hangszereken. Izotóp, aktivitás, de legalább aktivitás értékeket. Ezen kívül szeretném azt is tudni, hogy hány vakriasztás van átlagosan. A "nem jellemző" kevés.
    Az 1mSv természetesen /év értentő, így vonatkozik a dóziskorlát. A spenótban 50 kBq/kg-ot találtak, ami becsléssel kb. annyi, mint amennyit én is mondtam.
    Ezt leosztva 12-vel 4 kBq-t kapunk, kb. 2 kg lehet ebből a spenótból egy emberben egyszerre dúsulás után (anyagcsere is van), így a belső sugárterhelést kb. megkétszereztük (a bomlási energia nincs nagyon messze a K-40-től). A belső terhelés ad kb. 30%-ot, ami durván ~1mSv, tehát valóban a lakossági dóziskorlátnál vagyunk.
    És ismétlem ez a szennyezett élelmiszer folyamatos fogyasztása esetén!
    Nem vitatom, hogy baleset volt, helytelen volt, lesz következménye, de nem kell rettegni, és abban sem kételkedem, hogy a zöldek messze el fogják túlozni (ahogy már teszik is).
    Álljon még itt huszadszor is, hogy egy ekkora csapást nem kellett ennek az erőműnek kibírnia, nem volt rá felkészítve. Majd a következők fel lesznek, de a 10 évvel fitalabb másik fukushimai erőműnél is megoldották a helyzetet, semmilyen kibocsátás nem történt, pedig ők is kaptak 12m-es cunamit, pedig 6 méterre sem tervezték.
    Ezért kell fejleszteni, új, biztonságosabb blokkokat építeni. Még azt is merem állítani, hogy ha csernobil után nem áll le az erőműépítés, akkor ez a baleset könnyen lehet hogy elkerülhető lett volna! Már rég lennének harmadik generációs reaktoraink, ezeket pedig nem hezitálták volna leszerelni.
    Kár lenne egy 40 éves erőmű balszerencsés esetéből messzemenő következtetéseket levonni az atomerőművek általános biztonságosságát illetően, főleg az új blokkokra vonatkozólag, ahol szempont volt a korábbi generációk hiányosságainak kiküszöbölése. Többek között a dízelgenerátorok is!
    Illetve azt azért érdemes, hogy nyugaton nagyon jól tették, hogy mindig építettek containmentet... egy paksi típusú lokalizációs torony semmit nem ért volna egy ilyen helyzetben.