• Dj Faustus #125
    "Nem mindegy mi okozta?"
    Nem mindegy. Ugyanis a súlyosságához képest jelentős természeti katasztrófa súlyos, de kezelhető nukleáris problémákat okozott.

    "Nem működtek a tartalék rendszerek (na jó mintegy 55 percig igen...)."
    Ergó működtek. Sőt az igen jelentős cunami (és utórengések) után is működtek biztonsági rendszerek (a reaktortérből egy hermetikus térbe kiengedték a gőzt lehűteni).

    "mi van az USA keleti partvidékén megemelkedett sugárzással (igaz még csak minimális mértékben)"
    Minimális mértékben!

    "Stabilizálódó állapot, hogy két napja nem tudják beüzemelni a vízhűtést annak ellenére, hogy már van áram? Továbbra is tengervízzel locsolják a blokkokat mintegy utolsó utáni mentőakció keretében."
    Tengervízzel hűtik = tehát hűtés van (annak ellenére, hogy a természeti katasztrófa az áramellátást tönkretette).

    "Mi van a Tokio felett mért eü. határérték 20-szorosát elérő sugárzással (igaz, azóta változott a szélirány), mi van az USA keleti partvidékén megemelkedett sugárzással (igaz még csak minimális mértékben), mi van a pl. Tokióban és más területeken is az ivóvízhálózatban megjelent megemelkedett sugárzási szinttel?"
    "Radiation levels have risen in the capital Tokyo, 240km (150 miles) to the south, but officials say the amounts found are not harmful.
    ...
    Traces of radioactive iodine have also been found in tapwater in Tokyo and five other prefectures, officials said on Saturday."

    Forrás: BBC- Power hopes rise at Japan plant

    "The IAEA radiation monitoring team took measurements at seven different locations in Tokyo and in the Kanagawa and Chiba Prefectures. Dose rates were well below those which are dangerous to human health.

    Radiation levels near Fukushima Daiichi and beyond have elevated since the reactor damage began. However, dose rates in Tokyo and other areas outside the 30-kilometre zone remain far from levels which would require any protective action. In other words they are not dangerous to human health."

    Forrás: IAEA Briefing on Fukushima Nuclear Emergency (19 March 2011, 14:00 UTC)

    "Részleges leolvadás már tény az ottani szakemberek szerint."
    És? Belül van a reaktoron, nem "folyt el".

    "Persze, elássuk jó mélyre, hogy ne látszódjon. De még mindig ott van a probléma, ki mondja meg hogy mondjuk 50 ezer év múlva nem kerül-e valami miatt a felszínre?"
    Ha otthagytuk volna az uránbányában akkor is előkerülne 50000 év múlva.
    30 év múlva meg már elindítják a 4. generációs atomerőműveket - addig a fúziós reaktorok még álmok maradnak.

    Ha a jelenlegi létszinvonalat tartani akarjuk, szükségünk lesz nukleáris reaktorokra. A tisztán megújuló energiaforrások nem képesek stabilan biztosítani energiaellátásunkat.