• halgatyó
    #177
    További nagy előnyük a szaporító gyorsreaktoroknak, hogy elhasználják a kiégett fűtőelemekben található, igazán veszélyes transzuránokat (Pu239-Pu241, Am241, stb.)

    Ezek (a Pu izotópok) igen hosszú felezési idejűek, a kiégett fűtőelemet az emberiség belátható jövőjében tárolni kellene, ha nem építenek FBR-t.

    A szaporító gyorsreaktorok jelentős neutronfeleslegük miatt különösen alkalmasak a kiégett fűtőelemekben levő, NEM hasadó izotópok elbontására is (transzmutáció).
    Ez lehetővé tenné, hogy az erőművekből kikerülő radioaktív hulladék max. 30 év felezési idejű izotópot tartalmazzon, és azokból is jóval kevesebbet, mint ma.

    Itt nem ártana lerántani a leplet a zöldek egyik kedbenc riogatásáról: arról, hogy a millió éven át tárolt "nuki" hulladékot majd egy földrengés kiszabadítja, és szépen behozza az asztalunkra...
    Az a helyzet, hogy a Föld felszínén vannak ún. ősmasszívumok, azaz igen vastag, egyben mozgó közetlemezek. A legöregebb közetek a Földön 2+ milliárd évesek.

    Ha ilyen területen tárolják el véglegesen a kiégett fűtőelemeket, akkor nem kell az elkövetkező újabb 2 milliárd évben attól tartani, hogy majd utánunk jön.
    De mindez csak elméleti eszmefuttatás AKKOR, HA megépülnek a FBR-ek, mert akkor nem marad ilyen hosszú időre eltárolni való.