Full hd led tv-k
  • neevous
    A feketeszint csak egy része az egyenletnek.

Összedobtam egy listát, hátha hasznos lesz valakinek:

LCD:

+Nyugodt kép állóképnél
    +Nagyobb fényerő
    +Be lehet égetni, de ahhoz tehetség kell
    +Monitorként is használható, hiszen beégéstől szinte nem igazán kell tartanunk normál használat esetén
    +Nem Vibrál

-A plazmához képest rosszabb mozgóképfelbontás (max. 800 sor az 1080-ból, egy átlagos 100hz-es LCD-nél ez 600 körül van, egy 50hz-esnél 300 körül)
    -Általában magasabb input lag, aminek csak egy része a válaszidő, amivel általában dobálózni szoktak
    -A plazmához képest alacsonyabb valós(!) kontraszt
    -A natív felbontásánál alacsonyabb felbontású anyagot a plazmához képest kevésbé jeleníti meg jól
    -A plazmákhoz képest rosszabb "shadow detail" (A sötét jelenteknél a sötét részek hamar "bedőlnek")

LCD VA panellel:

+Magas kontraszt
    +Jó fekete (szerintem ebben a sharp-féle U2VA panellel szerelt tévék a legjobbak)

-Az arcbőr tónusok megjelenítése nem az erőssége
    -A zöld és sárga színátmenetek hagynak némi kívánnivalót maguk után
    -Egy IPS paneles LCD-vel összehasonlítva kevésbé színhelyes, kevésbé lehet jóra belőni.

LCD IPS panellel:

+Az arcbőr tónusainak megjelenítése kíváló
    +több színárnyalatot tud megjeleníteni, mint a VA paneles LCD-k, így nincs baj a színátmenetekkel

-Alacsony kontraszt
    -Rossz fekete

Plazma:

+Magas valós kontraszt
    +Kiváló színreprodukció (Különösen a NEOPDP-s Panasonic plazmáknál, a Pioneereknél, illetve a Samsung felsőkategóriás modelljeinél)
    +Kiváló "shadow detail"
    +Kiváló mozgóképmegjelenítés (sportok nézéséhez kifejezetten ajánlott)
    +Tényleges 1080 soros mozgóképfelbontás a Panasonic NEOPDP modelleken+S20
    +/-Sötétben, ambiens világításnál az LCD-nél jobb fekete, nappal ez nagyban függ az adott típus panelének a színétől, ha világos van és zöld a panel, akkor rosszabb a feketéje, mint egy VA paneles LCD-nek(az idei NEOPDP modellekbe, egy ezzel kapcsolatos Pioneer technológia fog bekerülni)
    +Adott méretben, azonos tudássál és hasonló képminőséggel lényegesen olcsóbb, mint az LCD
    +Jobban jelenít meg a natív felbontásnál alacsonyabb felbontású anyagokat, mint az LCD

-Az olcsóbb modellek nem kapnak tükröződésmentesítő bevonatot, így igencsak tükröződnek, középkategóriától felfelé a szórt fényt nem igazán verik vissza (Panasonic S sorozatától felfelé)
    -Állóképnél sokkal nyugtalanabb a képe, mint az LCD-nek
    -Be tud égni (lejjebb írtam egy listát, hogy ezt mivel lehet elkerülni. Ha azokat a dolgokat betartjuk, maximum egy 10perces, negyed órás részleges képmegmaradás léphet fel. Ha valaki ezt nem szeretné, nem tudja bevállalni, akkor vegyen LCD-t)
    -Főleg világosabb jeleneteknél tapasztalható egy bizonyos mértékű vibrálás (Valakit zavar, valakit nem, valaki pedig nem is látja)
    -Foszforlag (szintén)
    -Alacsonyabb fényerő (nekem itthonra elég, viszont, ha egy telibe világított boltom lenne, akkor az LCD játszana, bár erre ellenpélda a Plazmamédia)