• Deus Ex
    A kvantumteleportálás helyet javaslom a kvantumállapot-másolást, jobban fedi a valóságot.

Vannak olyan javak, amelyek egy adott (világ)gazdasági környezetben technikailag megtermelhetőek, de valamilyen okból tisztán gazdasági alapon nem valósulnak meg. Az állami feladatok közé tartozik ezen jószágok közül válogatni, és a valamilyen szempontból arra érdemesek megvalósítását biztosítani. S itt a jószág alatt érthetünk holdutazást, nyugdíjrendszert, térségi mezőgazdasági termelés fejlesztését, bármit.

Az SSD-vel kapcsolatban: a merevlemezgyártó cégeknek sok pénze fekszik a jelenlegi merevlemez technológiában, így ahol érik, ott késleltetik a paradigmaváltást.

Processzor: lehet, hogy az órajel nem emelkedett, az egy magra vetített teljesítmény viszont jelentős mértékben nőtt.

Korábban én is hajlamos voltam elkövetni azt a hibát, hogy végigtekintettem egy évszázadnyi fejlődésen, majd egy évtizednyin, és úgy éreztem, hogy utóbbi időszak alatt voltaképpen semmi sem történt, hiszen, áttekinteni kb. ugyanannyi idő volt a két intervallumot. Azóta megtanultam ezt kezelni, s úgy látom, mégha a fejlődés nem is hajmeresztő, de karakteres és töretlen.