mecharon#33
Uristen uristen! :) Te egyaltalan nem ertelmezed amit irok, kettonk kozul nem tudom melyikonk el mesevilagban! Na meg utoljara nekifutok.
Sokkal hamarabb lesz haboru, ha nem birja el a Fold a tulnepesedest, minthogy tehermentesitesre szazmillios/milliardos koloniak szulessenek mas bolygokon. Vagy Amerika es a Nato (vagy Kina/arabok/India) indit kitalalt urugyon haborut mas orszagok ellen, ha szukseg lesz ra, mint ahogy mar megtette, vagy anarchia lesz a foldon, bar ez valoszinutlenebb. Ebbol vagy tanulni fogunk, es ez majd segit nekunk tovabbfejlodni, vagy ciklikusan visszatero dolog lesz.
Meg fogjuk hoditani az urt, de nem most. Most a Foldon fogunk megtanulni elni, (valoszinuleg ver, kinok es keservek aran) fenttarthato modon, egyszeruen nincs mas valos, realis lehetoseg. Idaig korlatok nelkul fejlodtunk, de elerjuk/tuk lassan a hatart, es meg kell tanulnunk valtoztatni, nem lehetunk olyanok mint a virusok, amik ha legyoztek egy gazdatestet atmasznak egy masikra. Nem ez a megoldas, es nem is ez lesz, mert olcsobb es egyszerubb meglevo eszkozokkel itt rendet rakni a Foldon mint mashol, fejletlenul, nulla ilyen jellegu tapasztalattal megprobalni elolrol (ami ezaltal eleve totalis kudarcra van itelve, hiszen nem tudjuk hogyan lehet fenttarthato modon elni)! Ezen kivul meg azert, mert nem vagyunk olyan tag-turesuek mint a virusok. A Foldon meg az altalad felsorolt es esetleg tenyleg rossz korulmenyek (nincs egyertelmu bizonyitek, hogy mi mennyire okozzuk a globalis felmelegedest, es mennyire lenne magatol is) kozott se lesznek kozel sem olyan rossz korulmenyek mint mondjuk a Holdon vagy a Marson, vagy mas kolonizalhato bolygokon. Egyiken sincs oxigen, legkor, gravitacio, radikalisan elviselhetetlenek a homersekleti viszonyok meg egy felmelegedett Foldhoz kepest is, a kozmikus sugarzasrol nem is beszelve. Ha meg a fold alatt lehet csak mar a foldon, meg akkor is sokkal konnyebb itt kialakitani barmit, mint a Holdon! Nem is ertem mi a tokomrol beszelsz ember! Ki xboxozik kettonk kozul?!
De vegyuk a legrosszabb esetet. Egy totalis nuklearis haboru utan (Lasd Csernobil, ahol egyes tanulmanyok szerint 20 ev utan meglepo modon kozel sem olyan sulyos a helyzet mint hinnenk) is maradna annyi tulelo, aki ujrakezdhetne a foldon olyan korulmenyek kozott amely meg igy is osszehasonlithatatlanul kedvezobb lenne egy mas bolygon tapasztalhatohoz kepest. Tulnepesedes. Megintcsak nem tudom ki a begyoposodott, regimodi: A Fold ha megfeleloen figyelnenk ra, (es meg fogjuk tanulni) jobban ujrahasznositanank a felhasznalt alapanyogat, jobb technologiak lennenek a kezunkben (amik varhatoan lesznek: genmanipulacio, klonozas, implantatumok, stb ), megfelelo nepessegszabalyozas (a fejlett tarsadalmakban csokken a nepesseg!) es osszessegeben egyaltalan nem pazarolnank (mint ahogy egy mas bolygo kolonian sem lehetne) miert ne tudna eltartani a Fold 10-20-50 milliard fot?
Ha nem ertunk egyet, nekem akkor is ez volt az utolso hozzaszolasom a temahoz.