Komolytalan#10
Én kipróbáltam hogy konkrétan szigetelő szalaggal kötöttem össze a g-s router antennáját a gépemben lévő kártya antennájával, a másik gépet meg egy 1 méteres ethernet kábellel. Na ekkor tudott egyik gépről a másikra 22Mbitet, vagyis az elméleti max 40%át. Ha 5 méterrel arrébb vittem úgy, hogy teljesen ráláttak egymásra (ellenőriztem, 1 nyamvadt szék se volt közöttük), akkor már 18-20mbit között ingadozott az átvitel. Ha került az adó és a vevő közé egy 8 centis vasbeton fal ajtónyílással, 1 asztal, 1 szék - akkor 10Mbit a sebesség. Persze nagyobb nyereségű antennákkal ezt a 10Mbitet fel lehetne küzdeni - 30eFt-ért talán 14-15Mbitre.
Az elméleti 600Mbites n-nél ettől sokkal rosszabb a helyzet - közvetlen rálátás esetén tud 70-80Mbitet, a tereptárgyakat még rosszabbul tolerálja, talán ha 20Mbitet össze tudna hozni a 10 helyett az utolsó teszten.
Szóval ez az 1GB elméleti határ várhatóan semmi fejlédést se fog hozni az n-hez képest valós használat esetén. Ha valaki az egyik templomtoronyból a másikba akar küldözni biteket annak jó lehet.