• kukacos
    #74
    "Avagy miért érdekel, hogy ki volt az elkövető meg mire ítélték el, miben segít ez neked?"

    Nekem semmiben. Nem fogyasztok ilyen híreket, marhára nem izgatnak. Az, hogy az utcára ki lehet-e menni vagy melyik környék biztonságos, úgyis a saját tapasztalataim fogják megmondani, nem a hírtévé alapján döntöm el.

    Tudom, hogy sok polgártársam zabálja a bűnügyi bulvárt, de ezek semmivel se jobbak a pornófüggőknél. Nincs ezzel semmi baj, de azt már tényleg perverziónak tartanám, ha valaki dedikált honlapokat tartana fenn kifejezetten a bűnözők etnikumának megtárgyalására. Pontosabban ez esetben átsütne a nyilvánvaló rejtett szándék. A kuruc NEM egy rendőrségi szakértőknek szóló tematikus oldal. A hirdetéseikben nem gumibotot, hanem székelytarisznyát árulnak.

    Másrészt te is azt adod itt elő nagy ártatlan képpel, mint a jobbik, meg a kuruc, hogy "dehát mi csak a bűnözőkről beszélünk". Ez tisztán szemforgató ájtatoskodás: bárki, aki csak egy kicsit is ismeri az emberi természetet, ezt tudja. Az emberek többsége, főleg a kevésbé iskolázottak, asszociatív módon gondolkodnak. Többségük nem tud mit kezdeni azzal, hogy "kivéve". Képtelen logikai alapon határvonalakat húzni a gondolkodásában, matematikai következtetési képessége nulla. Amikor azt olvassa a kurucon, hogy "cigány", bizony minden cigányt beleérti.

    Ha felkelted a tömegekben az állatot, nem fogod csak úgy parancsszóra visszazavarni. Amikor a felhergelt primitív úgy érzi, tennie kell valamit, nem fogja alaposan kikérdezni a szembejövő cigányt, hogy hány diplomája van, ha lincselni akar. Neki egyszerűen azonosítható ellenség kell.

    Te kis naiv nyilván valahogy úgy képzeled, hogy majd ilyenkor eléje állsz a rossz folyamatoknak, és azt rebeged, hogy "őt azért nem kéne". Láttuk már a történelemben, hogy megy az ilyesmi. Mindig így kezdik, szelíden, hogy eladhatók legyenek, aztán ahogy erősödik a retorikájuk, úgy veszik elő a fullos gyűlöletet, ahogy épp érdekeik diktálják. A hozzád hasonló naiv fiatalok meg vagy beállnak a tömegbe, és sodródnak az eseményekkel, vagy a tiltakozásuk elvész a hangzavarban.

    A gyűlöletkereskedőknek csak a hatalom kell. Hívják őket időnként náciknak, fasisztáknak, hutuknak meg tusziknak, de a lényeg ugyanaz. A gyűlöletnek természetes velejárója, hogy eszkalálódik, ezt akarják meglovagolni, ezzel akarják megkaparintani a hatalmat. Nehéz időkben megy igazán jól a boltjuk; a ilyenfajtáknak kell a válság, abban tenyésznek. Annyi, de annyi példa van rá a történelemben, hogy még mindig megdöbbent, hogy a példák sora ellenére miként képes újra és újra egy másik generáció elkezdeni ugyanazt a játékot a tűzzel, hogy aztán önmagát eméssze el. A cigányzenés hasonlat ezért nem állja meg a helyét. Annak sosem lesznek ilyen veszélyei; a népcsoportok elleni uszításnak viszont igen.

    Lehetne a kuruc hiteles, ha produkálna elfogadható megoldásokat is. Meggyőzhetnének, ha szakmai-racionális alapú cigányprogramot tálalnának. Számokkal, kimutatásokkal, a bevezetni kívánt intézkedésekről szóló tanulmányokkal. Ehelyett miről beszélnek? "Vonjuk meg a pozitív diszkriminációt", de felmérték vajon, mivel járna ez? Hol vannak a várható pozitív hatások, a nemzetközi pozitív példák, satöbbi? Hol az építés a kurucon, miért csak a rombolás van?

    Rengeteg mindent lehetne és kellene is tenni, de a teendők kifejtésére a kurucnak nem jut helye, néhány bekezdést kap pár cikkben, így odafirkantva. Csak az uszításra, arra korlátlanul van hely.