• teddybear
    #41
    "gen, csak magyarországon nem éppen nagy erőművek vannak, hanem egy rakás kicsi, amit simán le lehet állítani/lassítani, mert hagyományosak, és nem egy lassan kontrollálható energiaforrásról üzemelnek (atom pl). Hőtehetetlenség... gondolom nem egy víztározónyi mennyiségű vizet használnak, hanem néhány száz litert, aminek lehülésére nem kell sok idő."

    Magyarországon, épp úgy mint másutt az erőművek három fő csoportra oszthatók fel.

    Alaperőművek:
    Például a Paksi Atomerőmű, a Százhalombattai Hőerőmű I.;II;II.;IV. blokkja, a visontai Mátrai(Gagarin) Hőerőmű, és még sok másik.

    Fűtőerőművek:
    Kispesti Erőmű, Komlói Fűtőerőmű, Győri I. Győri I. Fűtőerőmű
    fluidtüzelésű kazánja, stb.

    Csúcserőművek: Csepeli, Kelenföldi, Litéri, Sajószögedi gázturbinás gyorsindítású blokkok, stb.


    A főerőművek teljesítménye lassan változtatható, minimum napokig, de van hogy hetekig is eltart, amíg nulláról a névleges teljesítményre hozzák fel. Ezeket nem lehet azonnal kikapcsolni, még akkor sem, ha te ezt mondod.

    Fűtőerőművek. Ezek nagyobb lakótelepek fűtésére valók, télen csak szűk határok között lehet a teljesítményüket változtatni, de szerencsére pont akkor kell a nagyobb teljesítmény is, amikor este a külső hőmérséklet csökkenése miatt amúgy is rá kell kapcsolniuk.

    Csúcserőművek, Ezek azok az erőművek, amiket akkor indítanak be, amikor megugrik a fogyasztás, és a többi erőmű termelése már nem elég. Ezeknek kell kiegyenlíteni az időszakos energiaforrások kiesését is.

    Az előző két kategóriájú erőművet nem lehet csak úgy leállítani, egyrész mert nem "néhány száz liter" a hűtővizük, másrészt mert nem fagyhat a radiátorhoz a lakótelepek lakossága.

    Ami a megújuló energiaforrású kis erőműveket illeti, azok egy fajtán kívül rendszertelenül állnak rendelkezésre, a Nap nem süt éjszaka, a szél nálunk nem állandó, ellentétben a tengerparti országokkal. Az egyetlen ilyen erőműfajta, ami egyenletesen termel, az a vízerőmű, azt meg a méregzöldek utálják, és építését üldözik. Mindenesetre, a kieső energiatermelést a csúcserőművekkel kell kipótolni, de minél több ilyen van annál nagyobb csúcserőmű kell. Szóval drága na!