• Balumann
    #27
    Én párszáz, vagy maximum 1-2 ezer fős természetben élő népcsoportokról, ősemberekről, bennszülöttekről beszélek, míg te továbbra is felhozod példának a perzsákat, írországot. Észak-amerikai indiánok már joggal kerülhet ide, de az utánról beszélsz, miután az Európaiak odavittek jónéhány vírust, amik ellen egyáltalán nem voltak védettek? :-D

    Említed a középkori pestisjárványokat. Hogyan is terjedt át az emberekre? Bolhák, legfőképpen patkánybolhák. Mikor terjedtek legerősebben az ilyen betegségek? Középkori háborúk idején, ami egyben éhinséget is hozott, meg éppenséggel más még kellemetlenebb körülményeket.
    Nem állítom, hogy a vírusok CSAK a civilizált körülmények között tudtak akár halálhoz vezető betegségeket okozókká kifejlődni, de hihetetlen mértékben növeli az esélyét. Az evolúció úgy ahogy más élőlényekre, a vírusokra is pontosan igaz, ha nem tud tovább terjedni de a gazdaszervezet elpusztul, akkor az a vírus "nem életképes". A többezer/százezer fős létszámú városok, ahol sok ember élt közelebb egymáshoz, ahova állatok is kerültek (patkányok például, ugye tudod miért írom) mint állandó élősködők, ideális körülményeket teremtett akár ilyen halálos kimenetelü vírusok terjedésének is. Pláne a többezer fős férfiakból áll katonaság, háborúk miatt legyengült, éhező emberek között.

    A krumplikór meg mi? :o Nem hallottam még róla, pedig világjárványokról írtam egyszer ilyen beadandót.. :|

    "Az ókortól egészen az újkorig a gyerekek 60%-a nem élte meg az 5 éves kort."
    És az őskort miért nem írtad? :P Miért halt meg ennyi gyerek? Többnyire betegségek, fertőzések, szülésnek nem megfelelő körülmények biztosítása, szülő rossz egészségi állapota vagy betegsége? Semmelweis előtt a civilizált embereknek nem volt természetes az, hogy pl. szülés előtt kezet kellene mosni, pl. az orvosoknak boncolás vagy betegek kezelése, vagy akár állatok simogatása után.

    Ma is élnek - bár már érintetlenül egy sem (hiszen akkor hogyan tudnánk róluk?) bennszülött életformához valamilyen szinten ragaszkodó törzsek, már sokkal nehezebb körülmények között (SZibéria, Afrika, Ausztrália), mégis tudjuk életmódjukból, hogy életük nagy részét a rituálék, táncok, közösségi beszélgetések töltik ki. Mindenképpen nézd meg ha még nem láttad a Baraka - Világok arca -t, nemtudom milyen kategóriába lehet sorolni, mert nincs benne szöveg meg ismeretterjesztés, csak bemutat különböző helyszíneket, jeleneteket is ilyen népek életéből, és kontrasztba is állítja a mai felgyorsult világgal, kötelező darab!