• Balumann
    #16
    A homeopátia hatásköre sajnos messze nem lépi át azt, amire azt lehetne mondani, hogy nem placebo. Aki foglalkozott (vagy netán tanult is) agykontrollal, az sejti hogy milyen határokra gondolok.
    A placebohatás nem arról szól, hogy "háhá a hülye azthitte, hogy hat pedig nem is", hanem arról, hogy sokkal jobban bízunk a gyógyulásban, ha külső segítséget kapunk, megállapítják hogy ez segíteni fog. Ez pedig erős hatással van a szervezetünk, agyunk műkökédésére (pl. dopamin mennyiség nöekedése, hormonok, és stb.).

    Ez a hatás nem lebecsülhető egyáltalán, és talán jobb is, ha nem szűnik meg a homeopátia, talán emberek élete is múlik rajta. Az sem árt ha több van, ha valaki nagyon beteg, akkor hajlamos azonnal várni a hatását, de ha több mindent kipróbál idővel idő után sok eséllyel eléri a gyógyulást :P Ezért is van, hogy sok gyógyult rákos beteg is van, és ki erre, ki arra eszküszik... persze arról nem lehet tudni, hogy akik kipróbálták azokat a módszereket, hányan nem jártak sikerrel. Attól hogy senki sem panaszkodik nem biztos, hogy minden ejtőernyő tökéletes ugyebár :D

    Sajnos azonban az agykontroll sem - nemhogy a homeopátia és más alt. gyógyászat, nem tud mit kezdeni (vagy legalábbis nem tudja megoldani) a vírusokkal, komolyabb érrendszeri és szervi betegségekkel, és sérült terrészekkel sem. Így tehát elég sok mindent kellene bizonyítani ahhoz, hogy a modern, hagyományos orvostudományt kuruzslásnak lehessen mondani :P
    Habár... :
    "Domján László:
    1989-ig hagyományosan gondolkozó orvos (belgyógyász és reumatológus) voltam, s ha valaki azt mondja nekem, hogy képzelődéssel meg lehet növeszteni egy rövidebb lábat, kinevetem. Ma tanítom, mert kiderült, hogy mégis lehet. Azóta megtapasztaltam, hogy másképp működik a világ."

    :|