Silenzio#21
Hátrább az agarakkal. Nem szeretem, ha kioktatnak. Elég tapasztalatom van ezzel a világgal, kivált az esztétikai megfontolásaival. Bane nem illik ebbe a világba. Klasszikus formájában semmiképp sem. Macskanőnek meg, mint mindegyik figurának ezerféle arca van. 1940-ben egy műkincstolvaj szélhámos volt, és a későbbiekben is egyfajta szabadúszó, öntörvényű, ösztönlény-bűnöző. Szuperhős mint olyan sosem volt eleve.
A legjobb Batman film meg a Batman visszatér volt, hiszen minden egyes párbeszéd, minden egyes motívum az animus/anima skizofrenitását bontotta ki. Szuperhős allegória a legérettebb fajtából. Lehet, hogy Selina Kyle nem titkárnőcske volt, mint Burtonnél (ennél fogva NEKED hiteltelen), de épp ezzel a csavarral bontotta ki a frusztrált és alteregóba menekülő gyenge nő alakját. Szerintem tökéletes. Az, hogy a realistább, a 24-re meg a politikai thrillerekre alapozó újkori, akciódúsabb Batman most a menő, még nem jelenti hogy jobb is. Esztétikai szempontból Tim Burton értette leginkább a matériát, és mondom ezt annak ellenére, hogy letaglózott a Sötét lovag lendülete és Joker új értelmezése. De épp a műfaj esszenciáját adó kettősség miatt jobb film szerintem a Batman Begins. Egyszerűen jobban adja magát a műfajnak, mint a túlírt, túl-kimódolt, túl politikus Sötét lovag.