• vumbi
    #167
    Vissza a cikkhez, :P

    Szerintem lépni kell egyet tovább a gondolkodásban, olyasmit, mint Obama lépett.

    A Nasa már járt az űrben - rutinfeladat. Akkor miért vacakoljon vele? Adjuk ki a magán iparnak - nagyon fasza és olcsóbb cuccokat csinal mjd "nekünk".

    Ugyanezen a vonalon haladva tovább, adjuk ki a holdraszállást cégeknek. Ez lenne az óriási lépés, lévén a kapitalizmus hajtó ereje a szabad piacgazdaság, és vállalkozási lehetőség.
    Definiálja a NASA hogy mire van szüksége a Holdon, ahhoz hogy legyártson egy Mars űrhajót, de lehet az tőlem mega- Napelem park ( :P ) is. A lényeg hogy találjon piaci rést a Hold utazás számára ami fedezi a tudományos vállalkozás költésgeit. Mert jelenleg az akadály részben pénzügyi, mind kivitelezésben, mind új technológiák fejlesztésében.

    Ha a magánipar megtelepedett a Holdon, akkor töredék áron lehet bolygóközi űrhajókat, de szondákat, vagy óriási napenergiapaneleket gyátrani és pályára állítani. A befektetés óriási, anyagilag és szellemileg is, de a produktum maradandó, nem úgy mint egy egyszeri landolás, ami nem több mint egy trófea - mutogatni valo.

    Ha már ezek megvannank, akor lehet menni a Marsra - sokszor. Ez a lépés lehetne újra a NASA-é lévén ismeretlen terület, egyáltalán nem rutin meló, óriási méretű tudományos apparátust igenyel, és nincs más produktuma mint az új információ, ez pedig általaban nem öszöntzi az ipart.

    Én egy ehhez hasonló lépéssort látok kivitelezhetőnek, és szerintem meg is fog történni záros hataridőn belül. 100 év pl. Nem nagy ido, bár szép lenni ha mi is megélhetnenk.

    Mit gondoltok?