kvp#33
"én megcsináltam ezt a lánctalp-szerű hajtást anno legoból, egy egymotoros koncept részeként. egy difit az egyik irányba blokkolva megoldható, hogy a két kimenet az egyik irányba tekerve megegyező irányba forog, míg a másik irányba egymással ellenkezőbe. tehát előre hajtva egyenesen megy, hátra hajtva a tengelye körül fordul. ha érdekel tolok linket. mindamellett tudom milyen a mechanikus difizár, felezővel is alig fordul a kocsi. szóval a tengelye körül az átlag akármilyen hajtású autó csak nagyon nehezen, iszonyú gumi ill. hajtáslánc kopással tudna megfordulni."
Nem eppen igy mukodik. A lenyeg, hogy legalabb ket motor kell, minden oldalra legalabb 1-1. Ilyenkor a kormanyzas a kerekek eltero sebesseggel torteno hajtasaval tortenik, tehat a kanyariv a ket meghajtas kozti sebessegkulonbsegbol jon. Helyben forgashoz ellentetes iranyba kell forgatni a ket oldal kerekeit. Ilyen modon mukodnek a kis bobcat markologepek is, tehat ha egy varosi kisauto mereteben kepesek gumikerekes valtozatban megepiteni ezt a kormanyzast, akkor autoknak is jo lenne. A megoldasban az a jo, hogy egyaltalan nincs benne differencialmu. (a mechanikus differencialmuves tank hajtast semmilyen ertelmes jarmu nem hasznalja) Az egesznek annyi a lenyege, hogy egy motor hajt egy oldalt, a masik motor a masik oldalt. A ket oldal teljesen fuggetlen es se mechanikus, se elektromos kapcsolat nincs koztuk, csak kozos taprol, de kulon meghajto aramkorrel mukodnek. A ket meghajto aramkorre juto vezerlojelek differenciaja hatarozza meg a kanyarivet. Ez ellentetes polaritas esetben helyben torteno megfordulast eredmenyez. Egyebkent ha nem hasznalja egy elektromos auto ez utobbit, mar csak a mechanikus differencialmu kihagyasa jot tesz a hajtaslanc hatekonysaganak. 4 motor eseten pedig maximalizalhato az allohelyzeti nyomatek, minimalizalva a mechanikus attetelek szamat. (wheelhub meghajtas eseten 0-ra)