• lapaleves
    látom neked ez az "alaperőmű" dolog a szíved csücske. kicsit nézz ki a dobozból, lehet az energiát lokálisan is termelni, akár a falu szélin, akár a ház tetejin. nem tudom láttál-e már globalizációt, de pont az ilyen nagy központosító-költségcsökkentő megoldások nőnek most a fejünkre igen gyorsan. a hatékonyság nem minden. márha beszélhetünk erről, anno a lokális nem volt alternatíva.

a fotovoltaikus panelek jelenlegi hatásfoka tényleg szar, egyetértek. de ha láttál már ilyet egy végtelenül egyszerű cucc; üveglapra ragasztott kristálylapok. biztosan különleges anyagok kellenek hozzá, de inkább az a két kezemen megszámolható fajta anyag, mint egy atomerőmű meg a teljes hálózat több tízezer féle anyaga, nem beszélve a karbantartásról.

mindamellett emlékszem az első lcd-kre, 600 ezer volt egy panel és olyan volt, mint egy rossz vicc. aztán ahogy pénz áramlott a technológiába egyből kerekedett az. akksi technológia dettó, bár ahogy tudom az ólom-savas akksi épeszűen reciklálható. eddig az összes ilyen helyzetet megoldottuk, itt sem lenne másként. remélem a mobil kütyük hoznak valami komoly előrelépést akksi fronton.

szkeptikus voltam én is a nettó energiamegtérülés kapcsán, de több független kutatás írt fél-egy évet a szélkerékre, és 2-3 évet a napelemre. bányászattal, mindennel. nyilván az EROEI ennél rosszabb az akksikat is belevéve, az adott források hálózatra táplálást feltételeztek.

a jelenlegi napelemekre 25 évig vállal minden gyártó >80%-ot. ha mutatsz nekem még egy olyan dolgot, ami ilyen jól bírja minden karbantartás nélkül kültéren-télen-nyáron, akkor nosza.

mindettől függetlenül van még pár apróbb probléma az egekig magasztalt atomerőművekkel is:

-senki nem épít / tervez / gondolkodik a jelenlegi kapacitás mondjuk 10-20-szorosában. mert ennyi kellene az olaj kiváltásához. te otthon nem tudsz ilyet építeni, a pénz meg nem feltétlen ebbe az irányba fog menni. semmi befolyásod erre, legfeljebb csak nézel bután, ha az olajlobbi keresztbe tesz. hinni a templomban.

-még ha ki is találnák a frankót hogy hajrá építsünk, erre egyszerűen nincs elég kivitelező. nem beszélve a teljes hálózat kapacitásának egy nagyságrenddel történő növeléséről. ez gondolom a teljes távvezeték + minden más cseréje.

-még ha így is lenne, legalább 20-30 év, mire számottevő termelés jön ezekből.

-mindemellett se a víz, se az élelmiszer nincs ennyire triviálisan megoldva, egy totál új ipart kell létrehozni ehhez. megint nem 10 év.

szóval vicces-nem vicces szerintem a megújuló szerintem még mindig értelmesebb és önállóbb megoldás, mint várni a sültgalambot. nem is igazán értem, hogy hogyan lehet erre komolyan számítani. nem tudom van-e például gyereked, bennem például sok mindent átértékelt.

én szeretem az atomot, legyen mégegy Paks meg minden, csak a jelen helyzetre szerintem nem megoldás.

a termeléstől függetlenül azt mondom, hogy a személyes / családi energiaigény (erőforrásigény, lásd víz, termékek stb.) 20%-ra csökkentése a jelenlegi technológiákkal és gazdasági helyzetben megoldható és nem jelent középkori körülményeket. szóval szerintem ez a fontos, nem az, hogy mi továbbra is szarunk a saját fészkünkbe, és mindenféle nekünk kényelmesnek tűnő félmegoldásokkal győzködjük saját magunkat is. még egy fontos dolog ehhez: hiába az atomerőmű, attól az még hővé alakul. szóval még mindig jobban iránybe mutat összehúzni magunkat, mint a jelenlegi(hez közeli) színvonalat kitermelni.