• arcdevil
    Ez valóban így van, ahogy minden játékban is. Ha megnézel egy mobil játékot, vagy bármelyik böngészős játékot akkor ott az ingame vásárlás, amivel játékidőt csökkenthetsz, hamarabb szerezhetsz meg cuccokat. Valóban van olyan MMO amiben kevesebb dolog vásárolható, illetve van olyan ami havidíjas "csak", de ott is bőven meg vannak a lehetőségek (nem feltétlen legális), hogy aranyat szerezzél valós pénzért. Ebben az ArcheAge se jobb se rosszabb szerintem a többitől, egy ideális világban én is szívesebben vennék pár korlátozást, de ilyen a kapitalizmus.
    A charmok AH-ból goldért vehetőek, mint ahogy nagyjából minden item ami marketplacen bent van. Ez az előző pont alapján hátrány is lehet, viszont így a lehetőség mindenkinek adott, hogy használja őket; és nincs horror áruk az AH-ban (bár ez nyilván szerver függő, pontosabban AH cluster függő).
    A treehouse példánál maradva valóban tartalékolni kellett/lehetett, de ugyanúgy annak is aki fizetne a játékért, vagy megveheti AH-ban ahogy bárki msá (a kristályért vehető treehouse rosszabb mint a merites).
    Valóban úgy van, hogy van aki fizet az ingyen játszók "helyett", ezért működhet a rendszer, hisz a Trion profitot vár a játéktól, ahogy minden más cég is.

Account korlátozás máshol meg van, kb 2 klikkel, vagy egy-két programmal kijátszaható (pl sandboxie, vagy vmware pl) és bárkinek lehetősége van több accot fenttartani (nekem is több accom van és nem okoz ingame megszerezni a patron státuszra valót).
    A labor EN/US eltérése valóban érdekes kérdés; lehetőségeket ad a játékos számára, de egyben azt is eredményezi, hogy több időt fordíthat a játékra a "dupla" labor miatt, de ez ugyanúgy megint igaz minden játékosra.

Egyetértek, elég sok elrontott fejlesztés volt, és sok esetben nem vették figyelembe a játékosok kéréseit; bár ez irányban történt előrelépés szintén.

Összegezve igazad van a legtöbb részben, viszont ezek ugyanúgy igazak más játékokra is, ahogy az összes MMO-ra az is, hogy nagy időbefektetés ha élen akarsz járni. Csak pénzel itt se lehet boldogulni (lásd pl honor itemek).