• Julius Caesar
    Kicsit csalóka azért ez. Egy angol mi a büdös francot tanuljon, amikor bárhová megy a világban, mindenhol az ő nyelvét beszélik (2. nyelvként is beleszámítva ~1,8 milliárd angolul tudó van a világon, ez persze becslés, de még ha levonunk pár tízmilliót is jó arány). Amúgy Angliában a francia/spanyol megy.

Volt szovjet államokban meg nyilván az orosz maradt meg, mint összekötőnyelv. Meggyőződésem, hogy a rendszerváltáskor (tipikus magyarosan) kivágták az összes orosztanár/átképezték őket, orosz nyelvet teljesen kipréselték az országból, hogy majd mindenki angolul tanul, mert az milyen korszerű meg könnyű (jah, könnyű angol egy meglehetősen nehéz és logikátlan nyelv). Aztán 20 év után az átlag gyerek még magyarul se makog, nemhogy angolul.
    Hibás döntés volt. Persze, a pillanat hevében teljesen reálisnak látszott, meg ugye kötelező nyelv, politikai döntés volt az egész. De így ebben az új rendszerben miért is lenne gond, ha az oroszt tanulnánk? Teljesen hasznos nyelv, Európában különösen hasznos, főleg hogy mostanában a ruszkik újra visszanyerik befolyásukat.

Én teljesen boldogan jelentkeztem suliban oroszszakörre, tanításon kívül. Heti 90 perc , valami csak rám ragad, ingyen van, miért is ne? Meg is szerettem, be is van tervezve majd magántanár és nyelvvizsga.

Nyilván más lenne a véleményem, ha kötelező lenne, de az orosz tanítás kiirtása így utólag (utólag mindenki okos, tudom) hülyeség volt.