• kvp
    #19
    Erre csak annyit mondanek, hogy ahhoz kepest hogy temetik a dvi-t meg a vga-t, az ember szinte keptelen egy hasznalhato 10 inch-es mini laptopot talalni amin van rendes digitalis kepkimenet. (dvi/hdmi/displayport/valami) Arrol mar nem is beszelve, hogy az integralt chipek nem visznek rendesen semmilyen hasznalhato felbontast (pl. 1200p-t). Az lvds hasznalatat valoszinuleg nem fogjak megszuntetni, mert azt hasznalja jelenleg az osszes digitalis kimenet. Siman lvds-nek akkor hivjak, ha nem kap csatlakozot, csak a panelhez van egy tusor. Igy peldaul a laptop kijelzok kozvetlenul mehetnek a videokartyara, extra csatlakozok es titkositas/kodolas nelkul. Egyebkent szerintem a 10g-s ethernet jobb kijelzo csatolo szabvany lenne, rendes ip alapu protokollal, azon barmi atmegy es meg bovitheto is.

    "A VGA azért is jó, mert egy 300Ft-os mikrokontrollerrel meg bírom hajtani, míg az újakat nem"

    A dvi-hoz mar 2000 forintos mikrovezerlo kell. Az sem bonyolultabb, csak nem analog hanem digitalis jelet igenyel es a ramdac helyere egy tll-lvds atalakito kell. A hdmi protokoll titkositas es hang nelkul hasznalva meg gyakorlatilag egy dvi.

    A digitalis kepatvitel legnagyobb elonye, hogy a hatterzajok (elektroszmog) nem maszik bele a kepbe, igy az nem lesz zajos (ez a hiba neha meg egy 18 bites lcd-n is latszik). A keppontok hataranak elcsuszasa miatti osszemosodasrol nem is beszelve. (ez crt-n es lcd-n is latszik, de lcd-n sokkal rondabb tud lenni) Egy jo digitalis monitornal meg lehet adni, hogy ne nyujtogassa a kepet, hanem ahogy bejon a jel, ugy adja ki, tehat 1:1-es pixel hozzarendelessel. Ez torzitasmentes kepet jelent, amit az analog vga technologia alapvetoen nem tud biztositani, mert ott nincsennek jelezve a vizszintes pixel hatarok. (csak sor es kep vegen van szinkron jel)