• kvp
    #105
    "Teljesen laikus vagyok, nem kötekedni akarok. Érdekes a felvetésed, megoszatnád vélem, hogy a légcserélő készülék felé szálló grafitpor milyen problémát okozhat a '70 évekbeli elektronikában?"

    Beragad az egyik kapcsolotabla resebe es rovidrezar valamit. Esetleg meggyulladhat a feluletre lerakodott por. A 70-es evekben meg nem voltak tul jol szigetelve a rendszerek, gyakorlatilag szet lehetett az urben szedni mindent es javitas utan osszerakni. Egy ilyen kornyzetben nem nyero ha gyulekony es aramvezeto anyagok ropkodnek ossze vissza. Egyebkent a grafitpor a legcserelon kivul nagyon szereti az elektrosztatikusan feltoltott helyeket is, de ha eljut a legcserelohoz akkor a szuro szamara eleg kellemetlen ha eltomodik a porral. (a Holdrol bevitt por amugy is tonkrevagott par dolgot a leszalloegysegben)

    "A golyóstoll tudommal működik, mert nem a gravitáció, hanem a felületi feszülség viszi ki a tintát."

    Csak a munkahengeres tulnyomasos valtozat, kulonben lehetne hagyomanyos golyostollal a falon vagy a plafonon irni hosszabb tavon. (par masodperc utan kifogy a golyo mogul a tinta) A hajszalcsoves megoldas a filctoll, amibol ma mar van keramihegyu is. A ceruza, pontosabban annak grafitos valtozata tul veszelyes, de az olomhegyu sem eppen jo megoldas (ugyanis az olompor is kellemetlen, de legalabb nem egheto).

    A muholdakra egyebkent a napszelben talalhato nagy energiaju reszecskek karosak. Peches esetben talalatkor akar szet is egethetik egy tranzisztor kapcsolo reteget vagy kisuthetnek egy memoria bitet. A magneses ter ellen jo arnyekolasa van a muholdaknak, de a nagy energiaju reszecskek (pl. neutronok) ellen nem ved csak a vastag anyag, de az is csak statisztikai modon. (valamibe csak beleakad es megall alapon) Az Holdra meno urhajosok eseten egyebkent egy nagyobb napkitores csak annyit jelentett volna, hogy par ev mulva meghalnak sugarbetegesegben, ami igazabol akkoriban senkit sem zavart. Az emberi szervezet redundansabb mint egy szamitogep. Az, hogy megusztak a nagy napkitoreseket, a szerencsejukon mulott, meg a rovid kuldeteseken.