TES
  • SaGa
    Először is, kézzel ne pakolássz semmit fel, mert csak összekavarod a dolgokat. A Mod Organizer semmit sem tesz a Skyrim\Data mappába, minden modnak saját külön mappája van a ModOrg mods mappája alatt, abban van minden, a maga helyén.
    Másodszor: a Mod Organizer minden olyan mod felrakásakor, amiben van bsa fájl, megkérdi, hogy a bsa-t tagye-e fel, vagy a "loose files"-t. Ezt nem tudom, mire fordították, de gyakorlatilag azt jelenti, hogy kicsomagolja a bsa-t és felépíti a megfelelő könyvtárstruktúrát a mod saját mappájában. Ez azért jobb, mint a BSA-k használata, mert így az egyes, egymást felülíró erőforrás fájlokat (textura, 3d model, hang, menü, stb...) is jelzi a baloldali modlistában és te eldöntheted, hogy melyik legyen használva közülük. Vagy azzal, hogy azt a modot, amiben a használni kívánt változat van hátrább tolod a modlistában (a bal oldali listáról beszélünk, ahol a modok vannak, nem a jobb oldaliról, ahol a modok esm/esp fájljainak betöltési listája), vagy úgy hogy bemész az érintett modok "tulajdonságok" felületére és ott átteszed azt a fájlt, amit nem akarsz használni, mert inkább a másik modé tetszik, a nem betöltendők közé. Az most nem ugrik be, mi annak az almappának a neve, amibe ezeket elpakolja. Az esp fájlokat is így lehet mellőzni. Az adott mod tulajdonságlapján az opcionális esp-k "fülön" azt az esp-t, amit épp nem akarsz használni (mert pl valami általad nem használt modhoz illesztő patch, vagy a modder többféle verziót is csinált és ebből neked csak az egyik kell, stb...) a felfelé mutató zöld nyíllal átpakolod a felső "ablakba". Ezzel átkerül az options mappába, amiből nem töti be a fájlokat. Lehet, hogy a "kizárt" erőforrás (hülye egy szó, de nem jut eszembe jobb a resources-re) fájlokat is oda pakolja.

Szóval: ha a data könyvtárba csomagoltad ki a Jaysus BSA-ját, töröld ki, tedd fel a modot újra a mod organizerben és a felrakásnál add meg azt az opciót, hogy bontsa ki a bsa(ka)-t. A bandoliernél is hasonló probléma lehet. A láthatalanságot nem tudom mi okozza. Ha a modell hiányzik, akkor egy nagy sarkára állított rombuszban lévő kérdőjel szokott megjelenni az adott tárgy helyén, ha egy textura, akkor azt lila színnel jelöli a motor. Ha nem is látszik, annak valami fura oka van, valami biztos hiányzik, de nem tudom mi. Lehet (sőt, inkább biztos), hogy modsorrend gondod van és a bandolier esp-je, meg a hozzá tartozó "erőforrás fájlok" betöltődési sorrendje nem egyezik meg, valami elnyomja a modellt vagy a texturát. Megvan valahol, emiatt nem a szokott rombuszos vagy lilás jelzést kapod, de nem tudja normálisan használni a motor. Pár éve, mikor még modolgattam a Skyrim-et, tudtam, hogy mi az oka a láthatatlanságnak, talán meg is írtam ide, de már nem emlékszem. Anno az Oblitól kezdve a Fo3-akon át a Skyrimig, mindhez csináltam saját összevont modokat, 30-50 modból gyártottam egyet és elég sok ilyen hiba okát megkerestem, hogy javítani tudjam. Az alapelvek minden motornál egyformák, de vannak apró eltérések, így nem mindegyiknél pont az a megoldás rájuk.
    Az alapelv: az azonos nevű "erőforrás fájlok" közül az lesz használatban, amelyik a betöltési sorban (mod organizer, bal oldali lista) az utolsó. NMM-rel vagy OBMM-rel, vagy kézi telepítéssel egyszerű a dolog, mert a később telepített mod egyszerűen felülírja a korábbi azonos nevű fájljait. Emiatt jobb a Mod Organizer, mert itt nem számít a telepítési sorrend, később is áthelyezhetsz egy modot a sor végére, így bármikor újraszervezheted magadnak ez egészet anélkül, hogy elölről kellene kezdeni a telepítéseket.
    Ugyanígy az esm/esp fájlokban lévő objektumleíró adatrekordok közt is annak a tatralma lesz használva, ami utoljára töltődik be. Emiatt nem mindegy, hogy mi a mod betöltési sorrend. Ezeket kell szem előtt tartani, amikor összeraksz több modot.
    Minden olyan modot, amiben bsa van, pakolj fel újra (vagy nézd végig böngészővel a modkönyvtárakat, vagy a Mod Organizeren belül a tulajdonságlapokat, azon látszik), de kibontva, és nézd végig a bal ablakban az összes olyan modot, ami mellett "+" "-" jeleket látsz. A konfliktusokat hasonlítsd össze egymással, és oldd fel, vagy sorrend mozgatással, vagy a nem szükséges fájlok kiszedésével. De ne töröld őket, hanem a Mod Organizeren belül pakold ki a megfelelő helyre.
    Meg lehet oldani, hogy bsa-ban maradjanak az "erőforrások", de úgy csak a komplett bsa-t tudod előre-hátra tologatni, a modlistában a moddal együtt és így minden olyan fájl, ami ebben egy másikat "felülírna" együtt mozog, ami nem biztos, hogy megfelelő, emiatt jobb, ha ezek ki vannak bontva. Igaz, több helyet foglal, meg valamivel lassabb a betöltés, de nem tragikus.

Most a FO4-hez kellett egy olyan patchet csinálnom, ami 6 nagy és 3 kisebb "építős" mod cuccait hangolja össze, hogy mindegyik meg is jelenjen az építési menükben, és ne legyenek feleslegesen duplikált elemek. Rá ment három estém, de végre sikerült, viszont eközben kitapasztaltam a FO4 építési menüjének korlátait, így a következő ilyen mod beillesztése már nem lesz annyira szivatós. Ehhez már a FO4Edit-tel is kell mókolni. Illetve a Mod Organizerrel, de ez még nem kezeli rendesen a FO4-et, így azzal csak az alapokat lehet megcsinálni, a modok felrakását, a patchek készítéséhez kézzel kell ide-oda mozgatni az esp-ket, aztán a módosítottat vissza a helyére...