Utat mutatna, vagy csak időpazarlás?
-
Solt #864 "te tagadod, hogy azért vagy olyan, amilyen, mert ilyennek NEVELTEK - most ez ellen hogy máshogy lehet érvelni, ha nem primkó kérdéssel?"
Mi van?? Mit tagadok én? Basszus, te elolvasod amit az ember ír?
"- átlagmagyar minta vs. anyuci, rokonság mintája. melyik lesz erősebb?"
Le lehet ezt ennyire egyszerűsíteni? Nem... tudod miért? Mert ez igaz max az ember 30 éves koráig. Mire egy értelmes ember ezt a kort eléri, lesz rálátása arra, hogy milyen mintát kapott otthon, és mi a társadalom elvárása, illetve mi a személyes igénye. Ebben a korban már illik az esetleges rossz családi kliséktől megszabadulni... ha nem így lenne, akkor a 7x-ben születettek jó része alkoholista lenne, ugyanis jó Apáink jó része hódolt a kocsma vonzerejének abban az időszakban.
De, ha mondjuk nekem a jó Anyám azt tanította volna, hogy ne papírral, hanem a wc kefével töröljem ki, viszonylag hamar rájöttem volna, hogy azért mert ezt a jó Anyám mondja, nem biztos, hogy így jó nekem... ez egy egyszerű vázlat, mert ugye ez fáj, és az ember hamar elgondolkozik a fájdalom hatására, hogy valami nem jó.
De mondjuk, ha otthon koszban és mocsokban nőttem volna fel, mára akkor is elgondolkoznék rajta, hogy jó-e ez nekem. A szülői minta befolyását egy bizonyos korig elfogadom... viszont egy olyan embernél aki nem evolúciós zsákutca, nem tudom azt elfogadni, hogy azért viselkedik meglett emberként állat módjára, mert 30 évvel korábban otthon is ezt látta...
"igen jómódu angol családoknál: szinte mindegyiknél 3-6 naponta fürödtek/fürdették a kölköket, egyébként csak mosakodtak. viszont 15 milliós kocsikkal jártak, szép és tiszta házakban laktak. most akkor ők igényesek vagy sem? sztem elég relativ..."
Más állatként élni a koszban és a mocsokban, illetve más azon elmélkedni, hogy naponta, vagy csak kétnaponta kell-e fürdeni. Szegényen is lehet tisztán, emberhez méltóan élni. Még akkor is, ha más volt a szülői példa!
A lopásban egyetértünk. Én is a drasztikus módszer híve vagyok, mivel már átléptünk egy határt...
"- igen, de civilizációs "betegség", hogy próbálunk a kisebbségnek is kedvezni, nem ellehetetleníteni"
A pozitív diszkrimináció pont olyan káros, mint a negatív. Nem halat kell adni annak aki éhes, hanem hálót, hogy fogjon magának halat. Ha erre képtelen, akkor a további segítség már annak a kárára megy, aki képes halat fogni. Attól, hogy minden elvárás nélkül nem segélyeznénk őket, még nem lehetetlenítenénk el őket...
Az élet rendje az, hogy az életképes túl él, az életképtelen nem. Ha erőnkön felül segítjük az életképtelent, az minket is magával ránt... itt is mint mindenhol, az életképes egyensúlyon lenne a hangsúly!