Shepard végső küldetése a Föld megmentéséért

extended_cut-p.jpgWIRÁGBOLT
FOV állítása
A játékmenettel kapcsolatban használjátok a SPOILER! gombot!

• Sequoyah
    Na befejeztem en is a jatekot. Nem csinalok spolier taget mert mar regi jatek, de azert meg SPOILER, ha valaki nem ismerne a veget. Bar valoszinu hogy mar senki sem olvassa ezt a topicot es csak magamban beszelek:D

Szoval felkeszultem ra hogy szar a vege mert mindenki szidja, de erre nem szamitottam. Lehet, hogy en vagyok a degeneralt, de en imadtam a veget, olyan erzelmeket mozgatott meg bennem, amit csak a legjobb dramai sztorik szoktak (pl a Babylon 5, ami meg mindig etalon a temaban, az ME is oket vette alapul a befejezesnel is).
    Persze sok minden koszonheto az Extended Cutnak is (ha jol olvasom akkor plusz videok is jarnak vele, nem csak a par uj parbeszed), anelkul valoban foghijas, de sokan meg a DLC-vel egyutt is szidjak...

Szoval nem ertem mi a baj, talan az, hogy nem egy nagy, millio HP-s foboss-t kell legyozni a vegen mint minden mas jatekban, hanem a dramara fokuszal a vege? Vagy hogy nem mindent elsopro happy end a vege, mint a Dragon Ballban ahol meg az aldozatok is ujraelednek?:)(a Gyuruk Ura giccses veget mar ne is emlitsuk) Hat oke, lehet, de a Mass Effect sosem volt tundermese, aki erre vart mar az elso Ashley vs Kaiden dontesnel abba kellett volna hagynia. Egyebkent pedig happy end van, csak aldozatokkal. That's life.

Najo a szellemgyerek es a haromagu jarda valoban eleg irrealisan nez ki, de az elmem tulsalgosan el volt foglalva a fo sztorival es a filozofiajaval, hogy komolyan erdekeljen.

Sok helyen olvasom, hogy szerintuk a vege keresztulhuzott mindent amit eddig felepitettek, amit viszont abszolut nem ertek. Maximalisan a korabbiakra epul az osszes vegkifejlet, azoknak a kicsucsosodasa.
    Destroy the Reaper a hagyomanyos, konzervativ befejezes. Faek egyszerusegu. Egesz jatekban kuzdunk, hogy osszealljon a flotta, es hogy megepuljon a Cruicible. Oesszeall a flotta, megepul a Cruicible, a vegen hasznaljuk es a segitsegukkel gyozunk, a Reaperek elpusztulnak. Mit huz keresztul es hol?
    Control the Reaper ugyanaz mint az elozo, plusz hozzakapcsolodik minden ami az Illusive Mannel kapcsolatban tortent, hiszen ez volt az o celja (csak o egesz mashogy kepzelte). Meg inkabb a korabbi sztorira epul.
    Synthesis szinten nagyban epit a sztorira, csak annak mas aspektusaira. A Quarian-Geth war, valamint EDI szalak a sztori legfontosabb mellekszalai koze tartoznak (+szamtalan egyeb utalas), es pontosan ezen temat fejti ki, szoval ez is meg van alapozva. (bar ez a leggyengebb szal, es talan a legvitathatobb, pl honnan a fenebol jon ez a szintezis-technologia es miert nem hasznaltak korabban, ha a Reapereknek is ez a legjobb megoldas?)
    Az egesz "kik a Reaperek" kerdes is folyamatosan epult fol logikusan eddig a vegkifejletig, foleg a Leviathanban derult ki sok minden roluk ami megmagyarazza oket, de a folyamatos jelenkori ember-gep konfliktusok is alatamasztjak. Semmi komoly ellentmondas.

Mindegyik befejezes alapveto, es egymastol meroben eltero filozofiai kerdest fejteget, amin el lehet gondolkozni. Mind a 4 valasztast kiprobaltam, es mind a 4 utan a hatasa ala kerultem (mas es maskepp), es elgondolkoztam, fantazialtam vagy fel orat. (meg utana egyutt meg sokat) A legtobb sorozat 1 ilyen befejezest nem tud produkalni amibol mi rogton 4-et is kapunk, szoval oriasi taps a BioWare-nek, meg ha DLC-ben is kellett kiadniuk a veget:)

Amit nagyon jol csinaltak a keszitok, es egyaltalan nem egyszeru feladat, hogy a torteneseknek valoban sulya van az elejetol a legeslegvegeig. Az, hogy haboru van, es 1000-ek halnak meg minden percben mikozben mi a Citadellan sorozunk nem csak egy eligazitas soran hangzik el, hanem az agyunkba eg, amikor pl Garrus felmutat a bolygojara, hogy melyik epp langokban allo varosban szuletett, es hozzateszi, hogy elso nap 2 millio halott volt.
    A vege dramai, erezzuk hogy ezrek pusztulnak odakinnt, a csataban, es egy meg annal is meghatarozobb dontes elott allunk. Sok ertek elpusztul, koztuk a Citadella es a Mass Relayek is komolyan serulnek, de hat milyen sorsdonto haboru az ahol nincs komoly aldozat? Par evszazadig nem lesz gigaurallomas es galaxison beluli utazgatas, nabumm, ennyit igazan megert a gyozelem. A civilizacio nagy resze elveszett es szetszorodott, de lehetoseget kapott idovel ujjaepulni. Nehany pontjan a sztorinak en mar azzal is kiegyeztem volna ha pusztul minden jelenkori civilizacio a Reaparekkel egyutt, de legalabb a kovetkezo cycle-nek 50ezer ev mulva mar lesz eselye, na annal ez sokkal pozitivabb befejezes:) (vagyis a 4. befejezes vegulis valami ilyesmi)
    Emlekezzunk a Babylon 5-re ismet, ahol a jovoben a komplett Fold bolygot a kozepkorba bombazzak vissza es a 3 nyomasos gazdalkodastol indul ujra az emberiseg, de par100 ev alatt ujjaepult es jobb lett:D

Szoval van min elgondolkozni a vege utan, es ezt csak a legjobbak tudjak elerni.

Na megyek, kezdem elolrol renegade Sheppel:) Nameg elolvasom a forumot az elejetol, gondolom mindez mar ki lett targyalva, szoval vegyetek ugy mint koltoi kerdes:)

UI.:Rola fogom elnevezni a gyerekemet: Shepard:D