Shepard végső küldetése a Föld megmentéséért
WIRÁGBOLT
FOV állítása
A játékmenettel kapcsolatban használjátok a SPOILER! gombot!
WIRÁGBOLTFOV állítása
A játékmenettel kapcsolatban használjátok a SPOILER! gombot!
-
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Én ugyan mág nem toltam végig, még csak most végeztem az asari templommal és most fújták meg a beaconból az adatokat az orrom elől. :D
DE sokat olvastam mindenfelé az endingekről. Nos voltak várható dolgok:
- A relérendszernek mennie kellett, ez nyilvánvaló, viszont mivel minden faj használja már a mass effect field technikákat amúgyis, nyilván idővel újra tudják alkotni őket, immáron failsafe-fel, hogy ez sose fordulhasson elő újra és mostmár önerőből (már ha az önerő, hogy a technológiát majdnem készen kapták).
- Shepardnak meg kell halni, ez a vég, ez is világos, ahogy Mordin is meghalt az elveiért. Persze Szefinek van még esélye és túlélheti, hogy örüljünk neki, de ez lényegtelen. Nem az út vége a fontos, hanem maga az út.
- Jónéhány karakternek meg kellett halnia (pl. Thane), egy lezárásnak ez is része, reális is.
- A "catalyst" szvsz. nyilván egy "ember", nekem az első említésétől nyilvánvaló volt. Lásd ötödik elem, csillagkapuban a sarki ős bázis, amit O'Neill tudott irányítani, a Fringe, ahol Peter vezérelte a dimenzió "gépet", de ott a Deus EX:HR, sorolhatnánk. Nem lehet olyan hiperfegyót/istengépet készíteni, ami galaxis méretekben rendet tesz, csak úgy, ha valaki nem adja hozzá a saját elméjét/tudását. Ez afféle FF(friend or foe) elv, kell valaki, aki irányítja a folyamatot és el tudja különíteni az ellenséget a baráttól és a rosszat a jótól, a kívánatosat a szükségtelentől.
- A reaperek nem "gonoszak", ez eddig is nyilvánvaló volt, de itt egyértelművé válik (pl. mikor beszélünk a haldokló reaperrel), hogy meggyőződésből teszik amit tesznek, afféle isteni hű szolgálókként. ERGÓ nem feltétlen kell elpusztítani őket, ahogy a getheket is megmenthetjük. Ők is intelligens létformák a maguk módján, így törekedni kell velük a "békés" megoldásra, bármi is az. Viszont ez áldozatokkal jár.
Nem hiszem, hogy a Bioware elbaszta volna a végét, csak nehéz kielégíteni az emberek ízlését és nem feltétlenül szükséges. Jó ez egy epikus scifinek. Lesz még folytatása a dolognak nyilván, DLC, új rész (max. Szsefi helyett másik főszereplővel) stb. bármit is mondjanak amúgy.