22963
Shepard végső küldetése a Föld megmentéséért

extended_cut-p.jpgWIRÁGBOLT
FOV állítása
A játékmenettel kapcsolatban használjátok a SPOILER! gombot!

• Jakuza001
    Nem is azt mondta, hanem azt, hogy; [spolier]te is meghalsz, meg ha csak reszben vagy szintetikus. Semmi koze nem volt az emberiseg halalahoz, hanem egy ciklikus korforgasrol beszelt, a szintetikusok pusztulasarol, es arrol, hogy lenyegeben te is hozzajuk tartozol, mert nem vagy teljesen organikus. Termeszetesen a te itt, Shepardra vonatkozik[/spoiler]
  • xblades
    Nem ő egy kiborg félig ez félig az, nem csak egy pacemakert kapott.
  • olymind1
    Igen, de akárhogy is nézzük, a baj már megtörtént, hiába pusztultak el a relék, ha újra akarják őket építeni (akár az emberek, akár más fajok) akkor megteszik, elvégre el nem fogják felejteni. A Mass Effect a fegyverek is a relék elvét/működését használták: lecsökkenteni egy apró fémdarab tömegét, majd azt kilőni.
  • xblades
    Azért mert kellet egy nagy robbanás a végére mint minden jó látványvilágra épült filmben és mostanság már a játékokban is.
  • edios
    szó szerint ez hangzik el a játékban:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    "even you are partly synthetic"

ez pedig gyakorlatban azt jelenti, hogy vagy meghal, vagy nem
  • Sir Quno Jedi
    Tomisén, van vagy 16+17 befejezés minimum, fent van néhol mindegyik, hogy milyen katonai erő kell hozzá és mit csináltál előtte a bázissal.
  • edios
    elnézést, galaxisközi valóban pontatlan megfogalmazás, mert kb. az egész játék egy galaxisban játszódik. csillagcsoportokra (csillagrendszerekre?) gondoltam, mint például hades gamma, artemis tau stb.

picit megtévesztő volt, amilyen drámaian mutatták be, ahogy megsemmisülnek egyesével a relék. olyan hatást váltott ki, mintha teljesen elszeparálnák egymástól a naprendszereket, pedig ahogy te is írtad ez közel sincs így. de akkor pedig nem értem, hogy miért ez kapott kb legnagyobb szerepet a játék lezárásának szánt videóban.
  • olymind1
    Shepard nem szintetikus, csak vannak beépített cybertech alkatrészei bizonyos testrészei helyett, valamint az agya sértetlen maradt, attól hogy valakinek van pacemakere, vagy műszive, esetleg egyéb orvosi beültetése még nem válik szintetikussá... Elvégre Shepard nem egy terminátor vagy mestersége intelligencia.
  • Jakuza001
    Szerintem meg semmi ertelme a haboru szempontjabol, de meg az altalad emlitett dolgokban sem, mivel a bazis elpusztitasa is a fajokhoz valo visznyulasodnak kapcsolodnak, nem pedig a war assetshez.

Ugy meg latnam ertelmet, hogy a csapatok a vegen strategiai elonyt adnanak, de meg azt sem hoznak. Szerintem ertelmetlen az egesz.
  • xblades
    Akkor ez azt jelenti hogy ha megsemmisítem az negatív hatása van a 3 végére kellő pontokra?
    De viszont akkor is egy sujkolt lények voltak akik irtották az embereket tehát menniük kellett, mert megmenteni sem lehet őket.
  • xblades
    A reléknek azért kellett pusztulniuk mert az volt amin keresztül hatással tudtak lenni a fajokra, mivel nem fejlődtek tovább más technologiával csak azt használták így könnyű volt őket elszeparálni valójában egy eszköz volt a kezükben amivel a saját kedvük szerint befolyásolhatták a dolgokat.
    És ez nem jelenti az űrutazás végét csak hosszabbá teszi az utazást a galaxis két távolabbi pontja közt. Nem ezek voltak az egyetlen naprendszerek közti utazás lehetőségei.
    Galaxisok közti utazásról szó sem volt.
  • Sir Quno Jedi
    Attól is függ, hogy mely döntésekre van egyáltalán lehetőséged és részleteiben így is eltérhetnek egymástól. A war assets * galactic readiness, meg a collector bázis életbenhagyás/vagy se, e kettő tuti lényeges hozzá.
  • HiPPoNaX
    Annak talan lenne ertelme, ha kizarolag a Crucible-t erinto war assets erteknek lenne koze a dologhoz, elvegre ha kevesen dolgoztak rajta, akkor esetleg silanyul rakhattak ossze es rosszul sulhet el a moka. De mi koze a dolognak X faj flottajahoz, a tulelo karakterekhez, stb?
  • Jakuza001
    Valahogy nem jott at nekem, hogy a war assetsnek ebben a formaban mi ertelme van.
  • Sir Quno Jedi

Én ugyan mág nem toltam végig, még csak most végeztem az asari templommal és most fújták meg a beaconból az adatokat az orrom elől. :D

DE sokat olvastam mindenfelé az endingekről. Nos voltak várható dolgok:

- A relérendszernek mennie kellett, ez nyilvánvaló, viszont mivel minden faj használja már a mass effect field technikákat amúgyis, nyilván idővel újra tudják alkotni őket, immáron failsafe-fel, hogy ez sose fordulhasson elő újra és mostmár önerőből (már ha az önerő, hogy a technológiát majdnem készen kapták).

- Shepardnak meg kell halni, ez a vég, ez is világos, ahogy Mordin is meghalt az elveiért. Persze Szefinek van még esélye és túlélheti, hogy örüljünk neki, de ez lényegtelen. Nem az út vége a fontos, hanem maga az út.

- Jónéhány karakternek meg kellett halnia (pl. Thane), egy lezárásnak ez is része, reális is.

- A "catalyst" szvsz. nyilván egy "ember", nekem az első említésétől nyilvánvaló volt. Lásd ötödik elem, csillagkapuban a sarki ős bázis, amit O'Neill tudott irányítani, a Fringe, ahol Peter vezérelte a dimenzió "gépet", de ott a Deus EX:HR, sorolhatnánk. Nem lehet olyan hiperfegyót/istengépet készíteni, ami galaxis méretekben rendet tesz, csak úgy, ha valaki nem adja hozzá a saját elméjét/tudását. Ez afféle FF(friend or foe) elv, kell valaki, aki irányítja a folyamatot és el tudja különíteni az ellenséget a baráttól és a rosszat a jótól, a kívánatosat a szükségtelentől.

- A reaperek nem "gonoszak", ez eddig is nyilvánvaló volt, de itt egyértelművé válik (pl. mikor beszélünk a haldokló reaperrel), hogy meggyőződésből teszik amit tesznek, afféle isteni hű szolgálókként. ERGÓ nem feltétlen kell elpusztítani őket, ahogy a getheket is megmenthetjük. Ők is intelligens létformák a maguk módján, így törekedni kell velük a "békés" megoldásra, bármi is az. Viszont ez áldozatokkal jár.

Nem hiszem, hogy a Bioware elbaszta volna a végét, csak nehéz kielégíteni az emberek ízlését és nem feltétlenül szükséges. Jó ez egy epikus scifinek. Lesz még folytatása a dolognak nyilván, DLC, új rész (max. Szsefi helyett másik főszereplővel) stb. bármit is mondjanak amúgy.

• xblades
    Mert ő már az ővék ugymond tehát felemelték magukhoz a végső döntéshez mivel már előre tudta hogy ad választási lehetőséget.
  • koschwarz
    multiban a banshee ellen mi a legjobb módszer? tapasztalatok? idegesítőbb még a fantomoknál is :D
  • nagypite
    vannak fura dolgok a végén... pl illusive man hogy kerül fel az állomásra? ő is átverekedte magát 1 millió reaperen?
  • JethroHUN
    Teljesen jó, csak teljesen szarul van kivitelezve
  • edios
    sziasztok,

1. én azt gondolom, hogy ez a befejezés teljesen jó.. ..lenne egy darab befejezésnek. csak egy döntésekre alapuló játéknál jogosan merül fel sokakban, hogy következetesen a befezésről is dönteni szeretnének, ez pedig jelenleg nincs így. (habár van egy minimális beleszólásunk, de alapvetően ugyanazt az eredményt kapjuk)

2. nekem legszomorúbb élmény, hogy mindenképpen egy technológiai visszalépés lesz a végkifejlet, nem teljesen értem, hogy miért kell mindenképpen elpusztulniuk a mass relay-eknek. ugyanakkor több kérdést is felvet, mint például:

- most, hogy minden fenyegetés megszűnt, milyen gyorsan tudják visszaállítani a csillagközi/galaxisközi utazást? van erre valamilyen utalás esetleg könyvben vagy játékban, vagy a képzeletünkre van bízva? kb az összes jelentős faj flottája és tudósai ott vannak a Földön, fejlett technológiával, elvileg nem kéne nagy kiesést okoznia. (picit fura volt a végén a kisgyerek és az apuka beszélgetése, olyan érzésem volt, mintha azt akarnák sugallni, hogy a csata után a fajok a repülés képességét is elvesztették, de hát nincs ilyenről szó. még ha az elpusztítós verziót választottuk, akkor se egyenlő a szintetikus élet az űrhajókkal.)
    a normandy ugye naprendszerek között elhanyagolható időn belül tudott közlekedni, mass relay-ek nélkül, ebből valamennyire következik, hogy egy másik galaxisba véges időn belül el lehet jutni hasonló technológiával, ha esetleg mass relay építésnél szükséges először "gyalog" elmenni a kitűzött célhoz.

- a normandy miért és hová menekült a végén?

- a random bolygón lezuhant normandy túlélői sorsát a képzeletünkre bízták az írók igaz? tehát lehet, hogy mérgező volt a levegő, és 1 percen belül megfulladtak, esetleg nem volt ehető dolog az idegen bolygón, és éhenhaltak, vagy teljesen jól elvoltak, aztán néhány nap múlva felszedték őket egy mentőhajóval? ha nem hagytam semmit figyelmen kívül, akkor például egy szinte teljes happy end vég is beleképzelhető ilyen módon a piros választással: shepard túléli, felszedik, hős, elmegy felkutatni a lezuhant normandyt, rátalál a szeretteire bumm! the end, csak ez már túl nyálas, hogy explicit mutassák :)

- miért írták páran azt, hogy shepard mindenképp meghal, amikor ez nincs így? :)
  • Negritis
    lassan maxos a readiness és újratolom a végét :D
  • HiPPoNaX
    Ha a pusztitast valasztod, de nincs eleg war asseted, akkor elvileg nagyon csunyan sul el a dolog es a szintetikusokon kivul az organikusokat is kiirtod
  • Pluskast
    Ok ez lehetséges, de akkor arra mi a magyarázat, hogy a végintróban a harcoló katonák is meghalnak a tűzgömben ami végigsöpör az egész Földön, ami ráadásúl szemmel láthatólag az életet is kiírtja az egész földgolyón?
  • Seth
    Shepard szintetikus, felélesztették a 2. rész elején,emlékszel? Van pár kritikus beültetése
  • Corten
    Főleg azért mert Cerberus a 2. részben újjáépítette.
  • Pluskast
    Hallgasd csak meg figyelmesen, hogy mit mond a kissrác., "even you are synthetric"! Szóval az emberiségnek is sanyi....
  • Nagyapi
    Nálam is előjött, de beállítottam, hogy rendszergazdaként indítom, megszűnt a hiba.
  • Eftörsokk
    de én nem változtattam semmi tegnap óta :S
  • Bullitt
    Ez nálam is előjött, de csak akkor, ha játék indítása előtt betettem egy fejhallgatót. Ha játék közben, vagy egyáltalán nem álltam át fejhallgatóra, volt hang.
  • Eftörsokk
    annyira tudtam, annyira tudtam hogy nem úszom meg valami hiba nélkül a harmadik részt se....
    az első 2 résszel is volt mindíg valami bug, vagy problem, és ofc ezzel is...
    tegnap felraktam, játszottam vele 2 órát, nem volt semmi gond, erre ma már nincs hangja... mikor elindul a bioware logó még szól, utána csönd.... csodás...

tapasztalt valaki hasonlót?
  • Sith
    Nem tudom miért kell kiakadni ezen hogy a végén Shepard csak cammog, elvégre nem úszta meg egy karcolás nélkül a harcot Londonban. Az egész játékban végig lehet futkosni... ha már mindig az RPG-re hivatkozunk (és mégis futva közlekedünk még a Normandyn is) akkor fogadjuk már el hogy ha valakit "pofán lő" egy reaper az nem fog futni.
  • mkfdd
    Fura hogy pikkeltek az illusive manre. Szerintem hihetetlen zseniális karakter még a végjátékot is beleértve.
    Mindvégig morális határokat feszegető idealista, aki még azoktól is csak a megvetést kapta, akikért mindent megtett. Annyira célorientált, hogy még az sem zavarja ha a közeli ismerősei közben elárulják. Hajlandó lepaktálni az ellenségeivel is ha épp annyira biztos a dolgában. Ő volt az egyetlen aki rájött a valóságra a reaperekről. Erre pont a vége előtt kellett hogy elbukjon, és még a hullájába is belerúgnak egyet azzal, hogy esélye se lett volna elérni mindazt amiért mindent megtett, hiába volt mindvégig igaza. Jelentéktelen görcs? Én nem ezt éreztem egyáltalán.
  • lwb
    Leírva szerintem nincs, bár katakterimportálásnál mintha lenne egy lista. Lényegében a történetben említést tesznek róla, hogy hogyan döntöttél.
  • lwb
    5 év, de egyetértek. :) Lényegében két opcionális dlc, az me1-es rouge ai és az me2-s overlord az egyetlen alapja annak a gép vs. ember konfliktusnak, ami az egész mögött áll. Nagyon látszik, hogy a végén valamilyen okból témát váltottak. Ez nagy hiba volt. Engem nem zavar, hogy meghal Shepard, a DAO-ban is azt választottam, hogy a karakterem meghaljon. Az se segít, hogy 5000+ EMS-sel túléli Shepard a piros befejezést, mivel a vége egy rakás szar. A ME nem Deus Ex vagy System Shock, nem lehet az utolsó 5 percben egy egész más játékot csinálni valamiből, ami nem az volt. Mintha a Star Wars végén kiderülne, hogy Luke az egészet csak képzelte, valójában egy elmegyógyintézetben kezelik és Darth Vader meg az uralkodó meg Leia és Ha is mind orvosok, akik neki rendezik az egész színjátékot. Attól, hogy két jó ötletet összerakunk, még nem lesz jó az eredmény.
  • chopin42
    Hmm...nos 39 órám volt arra hogy rájöjjek:
    Évekig 3 fos befejezésre vártam (van vagy 11, nincs lényeges különbség). Igazából a fos nem a legjobb szó. Olvasgattam korábbi hozzászólásokat, ahogy látom néhányan ugyancsak nem ezt várták. Személy szerint elvártam volna, hogyha már mindenkinek 3 rész óta nyalom a seggét, legalább kis esély legyen h nem döglök meg. Semmi értelme annak pl h szétlövöm azt a szart h megdögöljenek a szintetikusok és belesétálok a tűzbe...lol???
    De a játék jó. Jó. Csak a vége olyan, mintha 10 perc alatt dobták volna össze. Most komolyan, ki a rák az a kis gyökér? Honnan jött? Miért csak ezeket választhatom. a Térköz relé miért pusztul. És...MIÉRT KELL ILYEN TETŰ LASSAN SÉTÁLNIA A NYOMORULT KARAKTERNEK??? Az Illusive man is az utolsó 10 percben olyan nyomorult kis jelentéktelen görccsé silányult...
    Egyébiránt számomra a legizgalmasabb dolog az h ki építette és miért ezeket a gépeket, nos kábé a válasz olyan mintha azt kérdeznéd valakitől: Mi a kedvenc színed? Nem a kék...kb ennyire lett a kíváncsiságom kielégítve. Szóval kár h ez lett 4 év és 3 rész eredménye. A végét leszámítva nagyon jó sztori, a lezárással van kicsit a gond...mintha a tejszínhab romlott lenne a torta tetején.
  • torma1
    És az netán le van írva valahol hogy amit választottam, döntöttem az mivel jár? Hogy veszni hagytam-e a tanácsot az mivel jár. Ha netán élnek az mivel jár. Hogy az Overlord DLC-ben kinek adtam a gyereket stb.
  • Ulthane
    Hivatalos DLC álláspont
  • lwb
    Az eredeti befejezésnek sokkal több értelme lett volna. Lényegében egy 10 dolláros letölthető tartalomra (overlord), ami nem is volt olyan jó, alapozzák az egész végkifejletet. A mass relayk felrobbanása minden választásnál is érthetetlen. A pirosnál még OK, de a kék meg a zöld esetében? Ráadásul az Arrival megtanított minket arra, hogy a mass relay felrobbanása az egész rendszert elpusztítja: akkor most minden olyan rendszer, ahol volt relay, az halott? Ideértve a Földet és a naprendszert is?
  • lwb
    Hát szerintem meg nem. Az egész játék vége olyan, minta egy másik brigád írta volna, mintha valaki véletlenül a Deus Ex 1 végét tette volna a ME végére. Igen, volt szó az organikus - szintetikus konfliktusról korábban. De volt még szó ezer másik konfliktusról. Sokkal nagyobb részletességben: pl. krogan genophage, humanity first rasszizmus, még a melegek jogai is erősebben előjöttek ennél. Lényegében a geth- qorian háborút elszámítva nem volt organikus/szintetikus konfliktus a glaxisban. Ami volt, azt a reaperek csinálták. Ez a bajom a végével, hogy egy olyan konfliktust old fel, ami nem is létezik. Shepard meg sem próbál érvelni, hogy hé bazmeg Catalyst, épp most békítettem ki a szintetikusokat a teremtőikkel, miről beszélsz? Csak simán elfogadja. Az indoctrinated teóriának lehet alapja, de szerintem az olyan Bobby Ewing kijön a zuhany alól dolog lesz, ha egyáltalán lesz.
  • Negritis
    :D
    fontos döntések (sztem az 1ből)
    rachi, tanács, ashley/kaidan
    2be a cerberus számít meg ugye h kik élnek a csapatodból a végén