• mousee
    A lényeg mindig az, hogy fel kell mérni, hogy mire lesz használva a gép.
    Tesztelgetni, és csak ha minden fainul működik, akkor nekiesni komolyabban a dolognak, különben csak a nyűg van vele. Ez igaz :)

Bár volt már ellentétes tapasztalatom is, konkrétan anyám, aki full titkárnő géptudással rendelkezik, és most a puppy linuxot bűvöli (most második éve !!), lassan olyanokat csinál rajta, hogy én meglepődök :) Nemrég költöztem debrecenbe, anyámék pesten laknak. Írta, hogy nem jó az MSN-je, oldjam meg. Mondtam neki hogy keressen utána fórumon. Látom, hogy fent van MSN-en, kérdezem tőle hogy hátte? Erre írja, hogy fel kellett rakni egy új verziót, és ebben meg ebben a fájlban ezt átírni erre, és már működik is. Arcom leesett :)
    Szóval nagyban mentalitás kérdése is a dolog. Az a baj, hogy ma már minden hülyének lehet számítógépe, és ha esetleg meg kell nyitni egy konfig fájlt, amiben át kell írni egy egyest nullára, akkor már vége a világnak. Ha anyám meg tudta tenni, akkor mindenki meg tudja. Nekem ez bizonyíték, nem ígéret :D

HD videózás: Hupon egy kis gépekre tervezett suse-vel vicceskednek a srácok. Érdemes beleolvasgatni.

Flash plugin meg a hangkártya 5.1 megint a gyártók leszarom hozzáállása miatt olyan amilyen :( Reméljük idővel azért több figyelmet szánnak a dologra.

A százalékok előfordulhat hogy valóban 20 vs 80, csak a hasamra ütöttem, és mondtam egy számot az "átlagfelhasználóra".

Viszont ha már hosszú post, akkor summáznék egyet a végére:

Linux:
    - Szervereknek
    - Előtte alaposan tesztelt, és igényeket felmérés után ha lehet desktopnak.

Windows:
    - Ha nem fut a kívánt program linux alatt
    - Olyan HW, ami pocsékul támogatott
    - Gamer

Én legalábbis így szoktam a gépeket telepítgetni, ha kérés van. Csináltam már jó pár linuxos desktopot is, és egyelőre nagyon elégedettek vele. Ide főleg a régebbi konfigok tartoznak, amit "átlaguser" használ.