Az a baj, hogy akármennyire is kezdem megszeretni az Ubuntut, Windowsal összehasonlítani tényleg nem érdemes. Abban veled értek egyet, saját tapasztalataim alapján, hogy a Windows 7 nem fut jól 1 giga memória mellett, BonFire nem tudom hogy csinálja, nekem már volt szerencsém próbálkozni vele több gépen is, a saját 1gb memóriával rendelkező netbookomon is. Nagyon szép stabilan fut, egészen addig, amíg nem kezdek el programokat is használni. Pedig kilőttem mindent, aerot, felesleges szolgáltatásokat is. Asztali gépen alapból lefog 900 Megát kb. a memóriából. 1 gigásra Windows XP -t érdemes felrakni (netbookomon azt használom több mint 1 éve mostmár, Ubuntu mellett, de ubit sajnos ritkán).
Ubuntunak valóban kb. 1 giga már optimális.
Azt is elismerem, hogy az Ubuntu sok mindenre használható, amire a Windows, mostmár tényleg számos program elérhető rá. Wine is fejlődik, a 10.10 -es ubuntun mostmár mindenféle gond nélkül működik a Microsoft word, excel, 2D -s játékok nagy része is feltelepíthető, stb.. Meglepetéseket is okozott már, hogy egyszerűen mindenféle nehézség nélkül működött a scanner, microsoft webkamera, a K750i telefonomat is egyből felismerte (Win7 -nél kb. fél évig nem tudtam használni, nem volt driver), tehát így a legszükségesebb dolgokat meg lehet oldani rajta.
De ettől függetlenül még mindig számos dolog nincs rá, vagy nem lehet egyszerűen beállítani (nem lehet megúszni a config fájl szerkesztgetést, konzol parancsok beirogatását, saját kezű fordítást, stb.), és mindig tud rendellenességeket is produkálni. Kezdőnek, átlag felhasználónak én nem tudnám ajánlani, környezetembe se senkinek.
Csak hogy egy egyszerű példát mondjak ami nagyon zavaró, istennek se tudom belőni a hangot rendesen, nem tudom beállítani, hogy ha 5.1 a hangforrás 5.1 legyen, ha sztereo akkor kitöltse a többire is (és ezt váltani se, config fájlt kell szerkesztgetni és restart), és ami újabb rendellenesség, 5.1 -re állítva egy torz magas hang is megjelenik, amit korábban nem tapasztaltam, amikor próbálkoztam. El nem tudom mondani, hogy már hány órám ráment, hogy ezt próbáljam beállítani. Windows 7 -en gondolom sejted, hogy ez mennyi, egy pipa a hangkártya kezelőben.
Említetted a videózást, netezést. Windowson sokkal jobb a videó lejátszás, sokkal jobban kitudja használni pl. a hardveres videógyorsítást. 720p-s hd filmet tudok úgy nézni, hogy avisynth -el beállítom az fps duplázást (köztes képkockákat interpolál be, és fyolamatosabb lesz a kép), ubi megszenved időnként ez nélkül is némelyik kódolással. Netezésnél, a flash pl. még mindig gyenge, ahogy látom a html5 még rosszabb egyelőre. Nem tudom próbáltál-e ubuntun flash játékokkal játszani, pl. flyordie.com -on. Játszható, de mégsem tökéletes az egér érzékelés, legalábbis nálam.
Jah és arról nem beszélve, hogy az emberek azért se mernek linuxot felrakni, mert félnek, hogy valamikor olyanra kell használni, amire a linux nem alkalmas. Elég 1 ilyen, és akkor már probléma, hogy linux van fennt. Rendszergazda szakon sok informatikust, vagyis hozzáértőt ismerek, szinte minden linuxosnak ott van mellett a Windows is. Szerintem a Linuxozók 50% -ának legalább ott van mellett a Windows.