• mousee
    Amire én használom a gépet:
    Videódigitre: VLC-vel veszem fel az anyagot, amit avidemux-al vágok, Openshot-al szoktam finomítani, effektezni, DVDstylerrel szép menüs DVD-t varázsolni belőle.

Audiomunkálatokra audacity, meg nem mondom neked mennyi pluginnal, de idáig mindent meg tudtam vele oldani, kezdve a pattogó bakelitfelvétel takarítástól a fun anyagokig.

Képszerkesztésre pixelgrafra gimp (nem, nem nyomdának dolgozom), vektorgrafra inkscape, bár ezt ezer évben egyszer használom kb, csak hobbi szinten van

Képek rendszerezésére van picasa, vagy f-spot, én picasazni szoktam. Ha valami megosztás kell arra dropbox, de az platformfüggetlen ugyebár.

Aftereffectrsre fogalmam sincs, életemben nem használtam. Biztos van rá alternatíva, majd valaki aki okosabb, ír valamit :)

3D: lásd big bucks bunny-t is megcsinálták valahogy, szóval a 3D is egész szépen megyeget, bár én nem értek hozzá, foggalmam sincs, valaki okosabb majd ír neked ide is ötleteket.

Mind ezt egy nem mai gépen (lassan 6éves a konfig). 2008ban lett telepítve, akkor még 8.04es ubival, most 10.04es van rajta (nem friss install, update-elve lett). Teker mint a vadnyúl, minden munkámat kényelmesen meg tudom oldani vele.

Asszonypajtás is ezt szokta nyúzni, neki külön accja van, ezen netfügg, szakdolgazatír, cseveg, ímélezik ha otthon hagyja a laptopját (ő inspirálta a dropboxot :P).

Nyilván nem mindenre van megoldás, vagy alternatív program, de az, hogy használhatatlan lenne, az egyszerűen orbitális nagy marhaság.