halgatyó#17
Miért kellene a Földnek és a Vénusznak kb. azonos anyagokból állnia?
Nos, képzeljük el, hogyan keletkeztek a Naprendszer bolygói. Én azt az elméletet tartom a legvalószínűbbnek, amely a zsugorodó Nap körül gáz (és por) gyűrűk kialakulásáról beszél, amelyekből azután a bolygók is kialakultak. A Naphoz közeliek kevesebb hidrogént és könnyű gázt tartalmaztak, mert azokat elfújta a lassan begyulladó és felforrósodó Nap.
Természetesen bebizonyítani nem tudom, ez csak amolyan agyalás.
Mostanában több elméletet számolgatnak a tudósok a bolygók keletkezésére, és ha jól tudom, a modellek egyik fő gondja, hogy a porszemcsék csomósodása, kondenzéciója valahol a néhány cm mérettartományban állítólag le kell álljon az elméletek szerint. Vagyis sok még a feltáratlan részlet.
Az, hogy a keletkezéskor, valamikor nagyon régen, a két bolygó anyaga hasonló volt, NEM jelenti azt, hogy a felszíni közeteik ma is hasonlóak.
Azóta ezek a kőzetek többször is átrétegeződhettek, átalakulhattak.
Egy jelenség azonban létezik: a radioaktív elemeket elárulja a bomlási hő, amely csak kifelé, a bolygó felszínén keresztül tud távozni, akármennyire is elsüllyedt vagy sem. Ha tehát sikerülne megmérni a Vénuszon több helyen is a geotermikus gradienst és a kőzetek hővezetési lépességét, abból jól ki lehet számítani a bolygó belsejében keletkező hőteljesítményt. (nomeg hozzá kell adni a vulkánok teljesítményét.)
Ha ez a Földihez hasonló érték lesz, akkor -- szerintem -- kaptunk egy bizonyítékot arra nézve, hogy a két bolygó összes anyaga nem túl különböző.
Ez csak az én elméletem volt.