halgatyó#11
Próbálom elképzelni a Naprendszer keletkezését és a bolygók létrejöttét.
Nekem csak az ugrik be, hogy a Földnek és a Vénusznak kb. ugyanaz az anyaga.
Vagyis a szilárd kéreg (minden, ami nem légkör) kémiai elem tartalma (beleértve a nagy atomsúlyú radioaktív elemeket is!) kb. azonos.
Ebből következően a Vénusz belseje ugyancsak olvadt kell hogy legyen. Kb. hasonló átlagos geotermikus gradienssel, mint a Földi.
Csak ott a hőmérséklet nem 0 Cfok körül indul, hanem majdnem 500-ról (ahogy haladunk lefelé, x méterenként +1 fok)
Vagyis elvileg a vulkáni jelenségeknek a Vénuszon erőteljesebben kell megjelenniük.
Vagyis egyáltalán nem meglepő, ha lávafolyást találnak a Vénusz felszínén.
Azt, hogy vándorló kőzetlemezek vannak-e ott, gondolom jó sokára fogják eldönteni. Ahhoz ugyanis a légkör tanulmányozása kevés.
A Vénusz és a Föld közötti legfőbb különbség a Naptól mérhető távolság, annak minden következményével. (Erősebb napsugárzás, erősebb napszél, és feltehetően magasabb hőmérséklet a légkör tetején is)
A nagy kérdés az, hogy ezek a különbségek magyarázzák-e a két bolugó közötti különbséget?
Szerintem nem.
A Vénusz légköre túl sok anyagot tartalmaz, a Föld légkörének a kb. 100-szorosát.
Amikor a bolygók keletkeztek, akkor viszont -- lévén a Föld egy picivel nagyobb tömegű és a Naptól lényegesen távolabbi -- a Föld légkörének kellene jóval nagyobb tömegűnek, de kb. hasonló összetételűnek lennie. Max. a víz hiányát lehetne megmagyarázni azzal, hogy a Nap lassan, évmilliárdok alatt lefújta a hidrogént a legeslegfelső légkörön keresztül. (párolgás, légkör-szökés)
A különbségek ennek ellenére túl nagyok a két bolygó között, és ez szerintem nem magyarázható mással, mint azzal, hogy a Föld történetében évmilliárdokkal ezelőtt beközvetkezett egy hatalmas kozmikus csapás (erről lehet olvani sok helyen) amely a Föld akkori légkörének és vízburkának jelentős részét eltávolította.
Azon el lehet fantáziálni, hogy hogyan nézne ki a Föld akkor, ha ez nem következett volna be. Valószínű, hogy mi, emberek nem léteznénk, és semmilyen komoly civilizáció sem, mert a víz alatt nem lehet ősi módszerekkel tüzet gyújtani.
Végkonklúzió:
Amit a sok zsugorított agyú sz**f**sz nyomat a pofánkba egyfolytában, mármint hogy "a Vénusz sorsa (micsodaaa? sorsa???) előrevetíti ám a Föld jövőjét..."
nos ez egy egetverő ordító baromság!