BlackRose#88
És mi köze a törzsnek a civilizációhoz? A törzs egy viszonylag kis "társadalom" ahol mindenki mindenkit ismer és közvetlen kapcsolata van vele. Ilyen környezetben az "erkölcsi" ingadozás sokkal nagyobb mint egy civilizációban. Ilyen környezetben inkább egyféle "szerződés" vagy vezér által megszabott normák és szabályok vannak amelyek ingadozása a közvetlen felektől és/vagy törszfőnöktől vagy vének tanácsától függ. Egy modern civilizáció égy széleskörű társadalom esetében sokkal kevesebb dolog maradt a közvetlen felekre vagy vezetőkre bízva hanem inkább széleskörűen elfogadott normák és szabályok érvényesek. Hatékonyság egy modern társadalomban törzsi módszerekkel olyan gyenge lenne, hogy éhen halnánk és egymást torkát vágnánk főleg mert legtöbb kapcsolat közvetett és méghozzá sokszor olyan hosszú a lánc, hogy egyáltalán nem látunk az egyik végétől a másik végéig. Modern társadalom elképzelhetetlen társadalmi és civilizációs erkölcsi normák, szabályok, törvények nélkül.
Assange éppen egy törzsi filozófiával áll elő és leszarja a normákat, szabályokat, törvényeket csupán azért mert szerinte a világ nem olyan ahogy ő szeretné. És még ha igaza is van neki, ha tényleg sok a pofátlanság a csúcson, ha változásokra van szükség akkor is elfogadhatatlan a módszer amelyekkel ezt el akarja érni. A cél nem szentesíti az eszközt. Valójában ő is olyan "csaló" mint akiket le akar leplazni csak éppen nem azon az oldalon áll, azok is sokszor elfogadhatatlan eszközöket használnak különböző célokból (sokszor a cél elfogadható, erkölcsi és törvényes) viszont az eszköz nem 100% és ezért is csinálják titokban. Na most akkor mi történik it? A társadalmat javítani akarja-e vagy megrongálni? Mert ha javítani nem tudom akkor mit jár a szám. Ha pedig javítani tudom akkor meg megvan a demokratikus módja, a kérdés nem az, hogy lehetséges-e vagy sem a kérdés, hogy képes vagyok-e törvényes keretek között megcsinálni azt ami szükséges, hogy változás legyen. Assange "erőszakot" alkalmaz (társadalmi felhatalmazás nélkül megjelentet valamit ami másokat érint azok hozzájárulása nélkül) és méghozzá olyan esetben és környezetben amelyben ez nem fogadható el, méghozzá úgy, hogy semmi féle szakszerű kockázati felmérést nem végzett el és feltételezni sem lehet a következményekről.
Ha a választott és általuk kinevezett politikusok és birokraták viselkedése és tevékenysége erkölcsileg és törvényileg kérdéses akkor az ellen tenni kell valamit, de nem úgy, hogy magunk is törvénytelenül és erkölcstelenül viselkedünk. Ha van bizonyítékunk akkor feljelentést teszünk, ha viszont csak a törvények és a transzparencia hiánya a kifogásunk akkor politikai és aktivista munkával dolgozhatunk ennek megváltoztatása érdekében.
Mondom ezt klasszikus liberális létemre tehát nem vagyok az állam legjobb barátja és a politikusok kedvelője, de a demokratikus társadalom a civilizáció a relatív szabadság és a többé-kevésbé spontán rend védelmében állok minden pillanatban.