• BlackRose
    Lejebb mondtam, hogy legalább 1000 döntésemért fejbe tudnám magam vágni... tehát mai szemmel látom, hogy ezek a döntések nem voltak jók de nem szeretném, hogy ha ezek a döntések nem lettek volna pont olyanok mint amilyenek voltak, mert akkor ma nem ez az ember lennék aki most vagyok, az embert is éppen úgy mint a társadalmat, jó és rossz döntések és ezeknek a következményeik is formálják, fejlesztik.

Te abban hiszel, hogy az a jó ha nincs választásod és tévedni ezért nem tudsz és valaki más kezébe helyeznéd a felelőséget, én meg szabad ember akarok lenni a társadalmi normák és szabályok keretei között és vállalom az egyéni felelőséget a saját döntéseimnél és a következményeket is elfogadom. A társadalmat is akkor látom igazán társadalomnak ha ilyen szabad emberek apró döntéseire alapul. Az a diktatúra, a "gyeplő" amelyről te beszélsz az először is rabság, masodszor meg okos és hozzáértő emberek nem is vennék soha a kezükbe, a gyeplőt mindég valami legalsó rohadék veszi és vette a kezébe, aki fel sem tudta fogni mit csinál és mekkora felelőséget válal. Ennyit a hozzáértésről. Különben a hozzáértés is csak úgy működik ha nagyon sok ember önkéntesen együttműködik, mert a tudás is szét van szórva az emberek fejében (a szótlan, halgatólagos (tacit knowledge) és a tudományos tudás is egyaránt) és olyan ember vagy tanács nam létezik aki jobban tudja a társadalmat irányítani mint ahogy a társadalom saját magát képes.