• BlackRose
    Nem. Én a társadalmat és a civilizációt tartom a legfelsőbb dolognak. És a társadalom a jelenlegi tudásunk alapján, individualista alapokon épült demokráciában működik és fejlődik a legjobban. Ha tudnánk valami jobbat, akkor a demokráciát a szemétbe dobnám... mert vannak hiányosságai, de még jobbat valami nem születik addig tudni kell élni a hiányosságokkal nem pedig törvénysértéssel a szétrúgására törekedni.

Persze azt is szemelőt kell tartani, hogy a demokrácia szó ma 1000 dolgot jelent, az amit én demokráciának nevezek az az amit már elmondtam a folyamat amelyben forradalom és erőszak nélkül választhat a többség kormányt, tehát meghatározott időre alkotmányos kereteken belüli felhatalmazást ad valakinek a közügyeket érintett dolgok adminisztrálására, fejlesztésére.

Persze én pl. az ellenzéknek is látom a szerepét, vagyis a fejlett demokráciákban az ellenzék is része a döntéseknek és a párbeszédnek csak persze nem éppen egyenlő szinten. Magyarországon még nagyon primitív demokráciát ismerünk, amely nagyon törékeny és fejlődése sokkal zavarosabb, mint amilyen pl. az Angol, Amcsi, Svéd, Svájci stb. demokráciák esetében.