• remark #241
    Ha már úgyis sok ilyen írást olvastál, elolvashatnád ezt is, akár elejétől a végéig. Annak igazából nem látom sok értelmét, hogy mondatonként vitassuk meg itt az írást (esetleg máshol), de örülök hogy leírtad a véleményedet. Én is leírtam/leírom az enyémet, oszt majd lesz valami.

Viszont nem tudom értelmezni azt, hogy az erkölcs szubjektív. Ha egyszer az az erkölcs, amit a társadalom egésze annak tart, akkor mi az, hogy ez szubjektív? Az nyilvánvaló, hogy egyszer ez, máskor meg az az erkölcsös, ahogy fejlődik a társadalom, mindig más és más. Ezt érted szubjektivitás alatt?

"ma naívan leszarják pl. Jefferson-t, hogy szabadságról dumált de rabszolgái voltak" - Olvasgasd az írást, amit ajánlottam. A kérdés nem ilyen egyszerű.

"2500 évvel ezelőtt az Athéni volt a legjobb rendszer, 200 éeevel ezelőtt az amerikai" - De ezzel nem tudok egyetérteni. Te arra hivatkozol, hogy Európának (az USA-ban birodalmat alapító európaiaknak) nem felelt volna meg egy náluk fejlettebb (pl. Irokéz) rendszer, mert az nem lett volna kompatibilis az európai társadalommal. De ez most mégis mit jelent valójában? Ez azt jelenti, hogy az európai egy fejletlenebb, elmaradottabb társadalom volt rengeteg szempontból. És ez a fejletlen, elmaradott társadalom nagy buzgóságában kiirtotta a nála fejlettebb társadalmakat.
    Nem gondolod, hogy ez a fejletlen társadalom a mai napig ezt teszi? Nem gondolod, hogy ezért nincs helyünk Irakban, Afganisztánban? Nem gondolod, hogy ezért nem mérvadó az, hogy mi törvényes ezen fejletlen társadalmak fejletlen törvényei szerint? Nem gondolod, hogy ezért helytelen az amit Guantanamo-ban műveltek?

Értsd meg, hogy valami alapvetően el van szúrva a nyugati rendszerben. És amíg mi csak majmoljuk őket mint a birkák, miközben vannak jobb példák az orrunk előtt, addig magunkat ehhez a fejletlen társadalomhoz láncoljuk, ahelyett, hogy mondjuk példát mutatnánk. Mutassuk meg, hogy nem csak úgy lehet ahogy ők gondolják, hanem lehet máshogy is! De hogy ez megvalósulhasson, ahhoz először a nyugati rendszer alapvető hibáit kellene felfogni. És én úgy látom, hogy ez neked ma ugyanúgy nem megy, mint pár éve, pedig ma ugye kb. 2x olyan okos vagy.