• BlackRose
    Egy alkotmány sem tökéletes. De itt most nem az alkotmányal van a baj, hanem az alkotmányos intézményekkel amelyek fejletségi foka gyenge. Akármilyen alkotmányt is irnak nem lesz sokkal jobb az ország, mert az állam intézményei nem elég fejlettek. De most ezeket az embereket választotta a többség és most a következményeket nem lehet kikerülni. Hogy jó lesz vagy sem azt majd 3.5 év múlva a választások alkalmával a többség ki fogja nyilvánítani. Persze lehet, hogy tévedni fog a többség de a demokrácia nem azt jelenti, hogy tökéletes világ hanem azt, hogy az emberek többsége alkotmányos keretek között választ képviselőket/kormányt. A 4 év eredménye lehet jó is és lehet rossz is, de a lényeg, hogy ha 4 év után a többség nincs megelégedve vag akár meg is van elégedve de mások a következő 4 évre való programa a többségnek jobban tetszik akkor kormányváltás lesz. Ez a demokrácia.

A demokrácia egy mehanizmus amelyel erőszak és forradalom nélkül tudjuk leváltani azokat akikel nem vagyunk megelégedve vagy megválasztani azokat akikről az a feltételezésünk van, hogy többre lesznek képessek. A demokrácia az a mehanizmus amelyel változást tudunk elérni erőszak és forradalom nélkül. Persze nem lehetünk 100%-ban megelégedve és men lehet mindenki megelégedve, de a lényeg, hogy a társadalom egy stabil és hoszabb távon felfelé fejlődő legyen, hogy az embereknek elfogadható körülmények között esélyük legyen elérni céljaikat. Ezért van az egyész dolog, nem azért, hogy olyan legyen a világ ahogy nekem vagy valaki másnak tetszik, hanem, hogy a világon belül az én kis világom a lehető legközelebb kerüljön ahhoz amit én szeretnék, de az én kis világom és nem pedig az egész világ. És látom az emberek nagy része még ebben a hiányos demokráciában is közelít ehhez a ponthoz, nem mindenki az biztos és arra kell törekedni, hogy minnél többen ezt elérhetőnek találhatják, de az ami fontos, hogy egyéni felelőségvállalás nélkül ez nehéz lesz. És vállalni kell a felelőséget ha jól döntünk, ha rösszul döntünk.

Én pl. 1000 döntésemért fejbe tudnám magam vágni, de legtöbb esetben csak saját magamat hibáztathatom a téves döntéseim miatt, nem is állok meg nyafogni hanem továbblépek és elkövetek mindent amit tudok, hogy a következő 20 évben minnél kevesebb olyan döntésem legyen amelyért fejbe vágnám magam :)

Diktatúrában az ember nagyon kevés döntésért vállalhat egyéni felelőséget, demokráciában nagyon kevésért nem vállalhat. Ha ezt nem látja valaki akkor az nagyon téves úton jár. Demokrácia amikor egy Vietnámi vagy Indiai az USA-ba jön egymaga, nyelvet gyengén beszél, nincs barátja, nincs ismerőse, nem ismeri a helyi szokásokat, szociális normákat, üzleti szokásokat... és 21 év múlva gyerekeit privát egyetemre küldheti... és mégis ugyanott léteznek emberek akik ott születnek, tudják a nyelvet, ott van családjuk, ismerőseik és mégis a "trailerparkban" élik le életüket félig részegen eredménytelenül. Persze mindenki hibás mert ők úgy élnek, a büdös kapitalisták, a bankok, a politikusok, a mexikói vendégmunkások, az arabok (kőolaj), a hülye szomszéd és annak a kutyája, az olcsó Kínai munkaerő, stb. Persze, az, hogy még irni sem volt képes megtanúlni az egyébként adófizetők pénzéből államilag finanszírozott iskolában az nem jut eszébe...

Diktatúrában lehetetlen sikeres lenni ha nem vagy a hatalom része, és akkor is zsákban van a fejed ha nem vagy a hatalom tetején vagy ahhoz nagyon közel.