extrém méreteknél lehet hogy kényelmetlen lenne, de most hogy belegondolok, pl a wikipédia teljes böngészőszélességet vesz fel (nálam 1440-es, nincs túl messze az 1650-től), dinamikusan, és ott sem volt gondom ilyesmiből. Összehasonlításból kipróbáltam összehúzni, és kényelmetlenebbnek, fárasztóbbnak találtam folyamatosan a sor elejére kapdosni a szemem pl egy hosszabb szövegnél. Az sg méretei viszont eleve 800-as max szélesség körülire vannak fixen belőve. Ezen a méreten azért mér nagyon kényelmesen szét lehet teljes sorba kihúzottan is olvasni, azoknak akiknek probléma lehet a sortévesztés. A "default" 500 körüli cikkméretek azért már kezdenek a frusztrálóan szűkös helyelosztásba ütközni.
Amit viszont nem kell elfelejteni, és folyamatosan meg-megemlítek: a fontok jelentősége. Egy jól kidolgozott/megválasztott font csodákat tud művelni. Nem egyszer megtörtént velem hogy direkt megerőltetőnek találtam pár alapvető mondatot elolvasni különböző oldalakon, de idővel rájöttem hogy a szerencsétlenül designolt font az oka, és a lecserélésével direkt öröm olvasni a tartalmat, az szemnek (agynak) is sokkal gyorsabb, kényelmesebb átfutni rajta. Ugyanez a probléma fennáll ha túl apróak a fontok, ezért is bíráltam felül globálisan a minimális fontméreteket minden nyitott oldalra.
A rossz font úgy működik mint a "capcha" képek a random fórum postolások/letöltések előtt. Direkt koncentrálva kell odafigyelned arra hogy mit tartalmaznak a jelek (persze nem olyan extrém méretekben), és ez fárasztó idővel. Ugyanúgy lehet befolyásoló tényező a sortévesztés szempontjából, ha okosan vannak letervezve akkor nyilván nem történik meg, mert szépen vezetik a szemedet. Bármit is választunk, fontos hogy ne serif típusú font legyen, hanem sans-sefir. Azokban nincs "extra cicoma a betűkön" amik nehezítik az értelmezését/olvasását, főleg a kisebb méretekben.
Talán a legolvashatóbb általános font a világon a Verdana, nagyon közel áll hozzá az Arial minőségben, csak talán picit összébb vannak nyomódva a betűk benne a verdana-hoz viszonyíva, így végül a verdana-t hosszabb szövegekben kevésbé megerőltető olvasni. Szintúgy fontosnak találom, hogy egy normális sub-pixel renderert használjunk a szövegmegjelenítésnél, és ne a "simát".
Itt egy példa, hogy a mindennapi olvasás mennyivel könnyebb egy normális font/renderer kombójában, a felsoroltakon kívül semmi egyéb nem lett változtatva:
1. times new roman (firefox alapértelmezett font, naná hogy serif típusú), normal renderer
2. verdana, normal renderer
3. verdana, subpixel renderer
A legutolsót még ha lazábban, alig koncentrálva is olvasod, akkor tisztán látod. Nem úgy mint az elsőt, amire sokkal jobban kell koncentrálnod ha el szeretnéd olvasni.