• NEXUS6
    #80
    Az oroszoknak is volt rakétameghajtású vadászgépük már 41-42 környékén. BI-1, de sorozatgyártásig nem jutottak vele.

    Mellesleg a Me-262 rendszerbeállítása elött több évvel a németek már kis számban rendszeresítették a He-280-at. De a német vezetés elrendelte a cégnek 42-ben, hogy hagyjon fel a további fejlesztésével. Egy a Me-262-nél könnyebb fordulékonyabb, de sebességében és fegyverzetében is hasonló teljesítménnyel rendelkező gép volt.
    Ez a szitu nagyban jellemzi a német vezetést, azt hogy miért veszítették el a háborút. 41-re gyakorlatilag meghódították Európát és elkezdték a gazdaságukat visszaállítani a békegazdaságra, a hosszútávú katonai fejlesztéseket leállítani. Merthogy a Blitzkrieg koncepciója az volt, hogy a német békegazdaság teljesítményével nyerjék meg a gyors háborúkat, ami azt jelentette, hogy olyan szintű hadigazdaságot, mint az oroszok, vagy az amcsik soha nem is vezettek be!
    Mire rájöttek, hogy a háború el fog húzódni ennek megszervezésére már nem volt idő, és tervük se nagyon volt rá.

    Van erről egy nagyon jó könyv a Alan S. Milvard: Háború, gadaság, társadalom 1939-1945.

    Az amcsik a mostani háborúikkal ugyan ilyen kihívásokkal kerülnek szembe, lásd Vietnám, Irak, Afganisztán. Mivel nem akarnak komolyan háborúzni, ezért az épp folyó háborúba mindenhonnan vonják el a forrásokat. A jelenlegi háborúk miatt ők is hosszútávú katonai, és tudományos fejlesztéseket állítanak le, késleltetnek, mint a németek a 42-után.
    És azt hiszem a gondolatmenetek itt körbeértek.