Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
  • gosub
    #955
    Igen, elejétől végéig. A hó az csak egy kicsi probléma a sok közül. Végül is könnyű kijelenteni, hogy a hó majd tudja a dolgát. Képek tanúsága szerint azért nem ennyire egyértelmű a helyzet.
    Az alap probléma, hogy a nem termelő időszakban is ugyan akkora gáz és atomerőművi kapacitást kell fenntartani, mintha nem is lenne se napelem, se szélturbina. Ez egy csomó kérdést vet fel. Pl. mennyire gazdaságos, érdemes így gázerőművet fenntartani ha alacsony a kihasználtság és rendszertelenül indítani, leállítani kell. Az atomerőmű esetén ez a játék alig alkalmazható és szintén gazdaságtalan. Az üzemeltetéshez szükséges szakembereket egész évben alkalmazni kell...
    Mivel a napelem áramát tárolni nem lehet, ezért tulajdonképpen a gázt és atomot használják tárolásra és drágítják ezeket az erőműveket. Bizonyára van egy gazdasági egyensúlyi állapot, energiamixben való értelmes hányad, de kiváltani egyáltalán nem képes a nap és szélerőmű.
    Ezeket a különbözeteket végül a fogyasztó fizeti meg.
    A videóban elhangzott az is, hogy legalább nyolcszoros kapacitást kell beépíteni, hogy tudja a névleges alapszintet, ami azért nagyon durva egy ennyire hektikus, az év nagy részében egyáltalán nem termelő rendszertől. Végén tényleg egy Bihar megyényi napelem kell, hogy tudja a 7.2GW-t.