Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
  • ManfredMacx
    #950
    Mielőtt tovább folytatnánk Olaszországgal, nézzük meg a harmadik negyedéves statisztikákat. Elöljáróban annyit, hogy megint nem a károgóknak és nem a szkeptikusoknak lett igazuk, a világ ismét abba az irányba ment tovább, amit megjósoltam, vagyis a még több és több napenergia irányába.

    Kezdjünk Kínával.

    A 3. negyedév 28%-os növekedést hozott a napenergia számára, melynek aránya elérte a 2,95%-ot. A világ legnagyobb országában is elérte a 3%-ot, az pedig már hivatalosan sem minősül kerekítési hibának!

    Vannak itt még további jó hírek is. Kína gazdasági lassulása megmutatkozott az áramtermelésben is, így az első 3 negyedévben csak 3%-kal nőtt a teljes termelés, ezen belül a hőerőművek – ami Kína esetében gyakorlatilag szénerőművet jelent - mindössze 0,5%kal nőtt az év első 9 hónapjában. A keresletnövekedés nagy részét a megújulók és az atomenergia növekedése fedezte.

    A teljes energiamix a következő (2018. 10.01-2019.09.30):

    Hőerőművek: 67,9% (-0,2%p)
    Vízerőművek: 17,8% (-0,1%p)
    Napenergia: 2,95% (+0,15%p)
    Szélenergia: 5,3% (-0,1%p)
    Nukleáris energia: 4,7% (+0,2%p)
    Bioenergia: 1,4% (+0,1%p)

    További hírek Kínából: a kormány tervei szerint az 5 legnagyobb áramszolgáltató veszteségét úgy kívánják csökkenteni, hogy szénerőműveik negyedét-harmadát bezárják két éven belül. Az érintett erőművek többnyire a legrégebbi, legkevésbé hatékony egységek, melyek közül az elmúlt években több is csődöt jelentett.
    Ezzel párhuzamosan az új szénerőművek építése tovább folyik, ami oda vezetett, hogy a kínai szénerőművek kihasználtsága –ha úgy tetszik, a load factorja - 4 éve 50% alatt van.