Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
  • Xsillione #892
    Bár nincs egyszerű megoldás a kérdésre ,a válasz nagyjából ez:
    Legyen 7 GW az igény (lentebb ezt használtad)
    1400 W/m2, vagy 1400 MW/km2 a napenergia energia tartalma az űrben a Föld pályáján. Innen 5 km2 tiszta felület kell, az űrben, minden ideális.
    Magyarországon 3000 óra környékén van a napsütéses órák száma a jobb helyeken, ami a 8760 óra/év értékkel keverve mintegy harmad eredményt ad, azaz háromszorozni kell, ekkor 15 km2, éjszaka, tél, miegyéb letudva.
    Légköri elnyelésre 58% az érték, amit tanítanak, fogadjuk el, kényelmesség kedvéért legyen 60%, azaz 3/5-d, innen két és félszeres szorzó, és már el is értünk a napelem felszínéig. 42 km2
    Hatásfok 20%, mert könnyű számolni vele (lehetne 15% vagy 25%, lehet újraszámolni aki akarja), ötszörös szorzó. 210 km2
    Ez eddig a napelem tiszta felülete, ha döntve akarjuk, hogy ezt akárcsak közelítve elérjük, akkor másfélszeres területigény kell, ha napraforgózni akarunk, akkor erre merőlegesen is kell másférszeres terület, márpedig enélkül nem igen lesz meg a 20% hatásfok. Ez 2,25 szorzó, és egyben szűkösen letudja a szervízutakat és egyebeket is. 470 km2
    Kiszolgáló és egyéb létestmények, raktárak, miegyéb (ez nem egy pár tető befedése, itt városnyi felületekről beszélünk, amit persze ritkán fásítanak, hamár mostanában az a menő a zöldeknél), ez simán kétszeres szorzó és még kétséges, bár ha kívánod kihagyható. ~1000 km2, kb ennyi az elméleti alapterületünk, ám:
    Ez persze tárolást igényel, a tároló területére ötletünk sincs, viszont annak van egy hatásfoka, amit szintén figyelembe kell venni, mivel a rendszer az idő nagyobb részében a tárolóra termel (2/3 időben nincs napsütés, ahogy azelején tisztáztuk), így gyakorlatilag tekinthetjük az egészet a tárolón keresztül üzemeltettenek. Ha csak egy szál, 90%-s elektromotor van a tárolásban, mint veszteség, akkor is 81% a kinyert energia (egyszer a tárolsánál, egyszer a visszanyeréskor), reálisan közelebb lennénk a 60%-hoz, vagy akár még kisebb értékhez. Máris 1,25-s szorzó kell a naperőműhöz, azaz ~1250 km2, és ekkor még nincs tároló területe, nincs elektromos autózás, nincs elektromos fűtés (ha gázzal fűtünk, akkor sok értelme van kiváltani a gázerőműveket), és sok egyéb nincs; mire mindent kiváltasz, simán két-három-négyszeres méretről beszélünk, azaz a teljes energiakiváltás az 4000-5000 km2, és még nincs minden benne. Nos, melyik megyére nincs szükségünk?