Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
  • ManfredMacx
    #883
    #history

    Szlovénia

    Másik szomszédunk áramtermelése negyedrészt szénből, 1/3-1/3 részben pedig atom és vízenergiából származik, 1,5-2% napenenergia mellett.
    Az első napelemeket 2001-ben telepítették, 2002-től garantált átvételi árakat vezettek be a megújulók számára. Ennek mértéke jóval nagyobb volt a horváténál, így a támogatási rendszer 2013-ig történő fennállása alatt jóval több naperőművet is telepítettek: közel 240 MW-ot, ami kb tízszeres különbség.
    2013 után évekbe telt, amíg az új támogatási rendszer kialakult, így a növekedés is lefékeződött. A 11 kW-nál kisebb rendszerek számára szaldós elszámolási rendszert, míg a legfeljebb 10 MW-os erőművek számára egy tendereztetési mechanizmust.
    A növekedés beindulása még várat magára, ami azonban ennél is érdekesebb, azok az energiatárolási projektek.

    A Steklarna Hrastnik nevű üveggyár napelemeket telepített az épületei tetejére, az így termelt árammal hidrogént állítanak elő, amelyet az általuk használt földgázhoz kevernek.



    Néhány héttel ezelőtt pedig egy 12.6 MW/22.6 MWh-os Tesla akkumulátortelepet adtak át, amely a hálózat balanszírozásában vesz részt, lehetővé téve még több megújuló integrálását. Mert hát nem is kell ehhez gáz feltétlenül.

    Az üzemeltető Ngen egyik alapítója azt tweetelte: More to come next year...



    Utoljára szerkesztette: ManfredMacx, 2019.11.07. 23:56:27