Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
  • PrasCo
    #54
    Idézek, "A szilícium a földkéreg tömegének 25,7%-át adja, ezzel a második legelterjedtebb eleme." (The Encyclopedia of Earth)
    Gond inkább a felhasznált vegyszerekkel és az energiával van. :\

    @sanyicks: Ez számomra nem evidens. Egyfelől a wafer ára egy dolog, de az önmagában még semmit nem fog csinálni; hogy arra "mit építesz", milyen hatásfokkal, az a másik, az viszont már izomból belenyúl az árba. És ez sem teljesen igaz, mert már ott is fordul a tehén, hogy az alapanyag egykristály, polikristály, multikristály, de, hogy adjunk a sz*rnak egy pofont, egyáltalán nem csak szeletből lehet kiindulni napelemgyártáshoz, sőt! De vegyük azt, hogy van egy kicsiny napelemed. Ezt folyamatosan fókuszban kell tartani, a parabolatükröt a nap után kell igazítani... ilyent mozgásban még nem is láttam. Kísérleti jelleggel láttam "sima" napkövető, automatizált megoldást (amit leírtál, ugye, nem szabályozás, csak vezérlés, de az se vajaskenyérrel megy), de ezt még koncentrálni is... tán nem véletlen, hogy nem elterjedt. :] Persze, sok sikert hozzá, nem kívánlak lebeszélni róla. Annyi biztos csak, hogy én ugyan nem sz*pnék vele.

    "Több száz fokon" működő napelemek pedig nem újkeletűek, (franc sem emlékszik pontosan, talán gallium-arzenid?) de a világűrön kívül máshol nemigen érik meg. Minthogy minek szénné égetni valamit, ha lehet hűteni is?