Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
  • molnibalage83
    #495
    Mivel Paks volt a téma meg UK A HTKA-n, ezért a nagyájból stimmelő load factort írtam be. Természetesen azt is lehet paraméterezni. Mo területtől függően olyan 0,1-0,12, de két év között is lehet 25-30% eltérés. Elég durva. Ezért 0,11 átlag mehet.

    Nem volt nagy truváj fejben megírni a kommentet tényleg kb. 5 sec. Ennyi kell ennek végiggondolásához és levezetéséhez. Fizikailag volt begépelni több. [b]Ennyit kellett volna a német energiabukta előtt megtenni. [b]

    Mert a lenti modellből kijön az, hogy ezeket a meglevő erőművekkel és árakkal kiszámolva energiamixet egy ilyen primitív modell is 2007-es adatokkal és optimizmussal kihozta (nekem is) a mai német áram árát kb. 20%-os pontossággal. Ha valaki 2007-ben közli, hogy 500-1000 mrd EUR elköltése azt eredményezi a nuki kilövésével, hogy kb. 5%-ot csökken az emisszió és 3-szoros áramár, akkor ezt ki támogatta volna? És erre 2007-ben is a négy alapművelet, 2 óra Google és egy egyetemi energetikai területen mozgó tanszékvezető néhány adata kell, nem több.

    A táblázat megmutatja azt, hogy pusztán a termelt energiamennyiséget nézve, ha nem rohadt drága áramot akarsz - ez legyen kb. a magyar 37-44 HUF/kWh, akkor

    * 0,2 load factor alatt
    * 1000 USD/kWe beruházás (20% degradáció miatt 20 év alatt = 1200 USD / kWe)

    tessék elfelejteni az egészet. Ez kb. a 17 HUF/kWh profit.

    Ha a végfogyasztói ár 37-44 HUF/kWh, akkor sok elmegy az ÁFÁ-ra, a karbantartásra, bontásra, elosztási és balansz díjakra,
    meg kamatra, mert ezek is hitelből épülnek, ahogy a legtöbb beruházás és a maradék csak a profit. Ezzel kötelező átvétellel kijön a 10 év körüli megtérülés némi karbantartással. Ez kb. azt jelenti, hogy az erőmű tervezett élettartama kb. 40-50%-nál megtérül, ahogy Paks II 60 éves élettartam és bontás mellett 8 HUF/kWh profit mellett kb. 25-28 év alatt kamatból.

    Persze a táblázat azt is jelenti, hogy német árak mellett hamar megtérül a BEFEKTETŐNEK (nem a társadalomnak) a naperőmű, csak a bibi az, hogy ekkora ár mellett egy atomerőműnél a világ legdrágább erőműve is olyan, hogy kit érdekel. Pillanatok alatt megtérül. Visszafelé nézve meg emiatt olcsó az áram, ahol sok a nuki. Ez adja az olcsó alapot.

    Az Aszódi féle polkorrekt "megvan a helye a rendszerben" nálam ezt jelenti. Namármost 0,2-es load factor az nem a 47 szélességi kör és felette van hanem inkább 35 alatt.