Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
  • ManfredMacx
    #334
    Kihagytad a számításból, hogy szeptemberben az EU eltörölte a dömpingellenes importtarifát. Kínában beszakadtak az árak*, amiből eddig nem sokat érzékelhettünk, mivel egy kötelező minimum áron kellett megvennünk. Innentől kezdve viszont megindulhatnak lefelé az árak.

    Akkor számoljuk újra: legyen 1 kW 350 ezer Ft +10% karbantartást adjunk hozzá (ne felejtsük el azt sem, hogy ha 12 év múlva romlik el az inverter, akkor már kevesebbe kerül a csere, mivel azok ára is csökken**), összesen mondjuk 390 ezer Ft. Nem hiszem, hogy ez egy hihetetlen szám lenne, sőt, idővel lesz még kevesebb is, ha hagyják működni a piaci versenyt.

    Ami a másik oldalt illet, az volt a kiinduló feltételezés, hogy 40 Ft-os kWh ár emelkedni fog, ezért fognak többen napelemet telepíteni.
    De mennyire emelkedjen? Legyen mondjuk annyi, mint az európai viszonylatban még nem túl drágának mondható francia áram, €0.18, vagyis 58 Ft.

    És most számoljuk újra: 1 kWp termelése évi 1100 kWh= 64 ezer Ft = bő 7 év megtérülés, figyelembe véve az elmaradt kamatokat és a degradációt is. 7 év alatt visszakaptad a pénzed és még több mint 20 évig ingyen lesz az áramod***.

    Aztán lehet játszadozni a számokkal, ha az áram árát 37 Ft-nak vesszük, akkor 10 év, ha 1 kWp csak 330 ezer és 37 Ft az áram, akkor 8 év. stb. Ezek egyike sem rossz szám, nem hiába van vagy 40 ezer háztartási naperőmű. Ha drágább lesz az áram megszaladnak a telepítések, ha olcsóbb visszaesnek Piacgazdaság 101. Nem értem, mit nem lehet ezen érteni.


    *Egy 300 W-os Mono Perc modul wattonkénti ára a januári $0.37-ről $0.273-re csökkent. Kb. 26%-os árcsökkenés csak az idén, és még nincs vége az esésnek.
    Magyar adataim nincsenek, de Németországban egy 10 kW-100 kW közötti rendszer költségének szűk felét tették ki a modul árak.

    **"Inverter prices show no sign of stabilizing, current technology trends have not exhausted their cost-reduction potential, and many markets are still extremely fragmented,” wrote GTM Research analyst Scott Moskowitz.

    ***30 éves német panelek még 90%-ot tudnak.