Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
 • gosub
  #1470
  Az én javaslatom az hogy ne áltassuk magunkat. Láthatóan a paksi atomerőt elég masszívan elfogyasztjuk erre jöhet a többi, ahogy most is van, ezek részarányával lehet játszani.
  Ha akksiról ilyen jól lehetne üzemeltetni egy országot ahogy a reklámok és a sötétzöld politikusok propagálják akkor mindenki gőzerővel ezt építené, de nem teszik, max a leggazdagabbak közül is csak néhányan kísérleteznek vele ahol a legkedvezőbbek a környezeti viszonyok. A nagy példaállam Kaliforniában ahol a napelemek vannak, évi 3500 óra napsütés, nálunk 2000, némileg sokkal gazdagabbak, világ pénze oda ömlik, technológiai nagyhatalom, ott van az akksigyár, égető a probléma amit maguk generáltak... Magát a hájpolt akkuparkot is a rendszerstabilitás javítására építik amit a sok napelemmel okoztak. Számunkra gazdasági katasztrófa lenne ebbe 5-10ezer meg még több milliárdot tolni.

  A cikkhez: Tele van csúsztatással, figyelmen kívül hagyással.
  "napelemes termeléstöbblete miatt (amit kötelező átvenni a hálózatoknak) nem tartott igényt 340 MW paksi teljesítményre"..."szimpla napos hétvégén megdőlhet az évek óta egyre kevésbé meggyőzően mantrázott “Paks mindenek előtt” paradigma." Igen, napelemnél van pár napon pár nappali óra, amikor már meghaladja a szükségletet a termelés, akkor már el is lehet felejtkezni a többi időszakról? Saját lábán még se tud megállni! Miért is kötelező átvenni a fajlagosan drágább napáramot? Amit persze a fogyasztókra terhelnek.

  Meleg: Az elmúlt három évben kétszer okozott teljesítmény csökkenést a meleg a paksi erőműben. Ha ez nem csak 3 évben kétszer, hanem jelentősen gyakori lesz akkor lehet bővíteni a hűtést, de addig minek? A napelemnél nem ez az egyik nagy probléma? Ott is 3 évben csak kétszer esik a teljesítmény emiatt? 80°-ra felhevült napelem ami ilyen időben mindennapos 27%-os teljesítményveszteséget okoz! Na ez kimaradt a fényezésből.

  Megbízhatóság: jó lenne ha a napelem is hasonlóan megbízhatóan termelne és az év csak néhány napján esetleg a tervezett és nem tervezett 1-2 hétre esne le a termelése a beépített névleges teljesítmény felér. Mindezt a napelem+csodaakksi 35 év múlva is fogja tudni produkálni, +átlagosan annyiért előállítva az áramot mint az atomerőmű?

  Az új atomerőművek jobbak lesznek ennél. Tény hogy rohadt drága, de összességében sokkal megbízhatóbb, tervezhetőbb, olcsóbb és nem utolsó sorban környezetbarátabb.

  Abban a napelem+akkus kisvárosban amit vizionálsz biztosan nem annyiba kerül mint amit számolgatsz. Terület ingyen lesz? Infrastruktúra ingyen épül? Ha kifogy a 4 óra mi lesz? Ha nincs minden nap nyári napsütés mi lesz? Novembertől 3 hónapig csak ötöde napfény éri az országot, azt se egyenletesen, sokszor 2-3 hétig nem is látni mást csak a szürkét ahogy beül a Kárpát-medencébe a köd. Ilyen energiabizonytalanságra biztosan nem szívesen épít az ipar.

  Viszont jövőre lehet, hogy politikai fordulat lesz, lemondjuk paks2-t és kiépíti az új vezetés a napelem+akksi telepeket.