Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
 • gosub
  #1465
  2GW atomerőmű kb mindig rendelkezésre áll amit mint a termelési adatok mutatják ki is használják, kb le se kell állítani. A nap és szél folyamatosan változó, lehet, hogy úgymond skálázhatóan építhető, de felhősödés, beálló szélcsend esetén pár perc/óra alatt akár az egész kapacitás leáll, sokkal megbízhatatlanabb mint egy atomerőmű, ráadásul ez a leállás nem egy évben egyszer történik, hanem napi szinten össze-vissza, mint ahogy a grafikon is mutatja:
  https://www.electricitymap.org/zone/HU
  Ha megnézed a Origin of electricity in the last 24 hours részt azon látszik, hogy a megújulókat kell folyton korrigálni fosszilis és import energiával! A napelem teljes kapacitása hol belép, hol kiesik a termelésből, ekkorát az atom nem ugrál.
  Szerinted 5000milliárd ft-ból lehetséges lenne atom szintű ellátásbiztonságú szél, nap, akkus erőművet építeni 50 évre Magyarországon ami télen nyáron, éjjel, nappal 2GW-t tud? A lítiumos akkutechnológia még nincs is ilyen régi. Napfényes Ausztráliában se képes erre a nagy csoda akku park, még a most épülő világ legnagyobb akku telepe is csak a megújulók rendszerinstabilitását próbálják meg csökkenteni. Hol van innen még a fogyasztók ellátása?
  100 megawatt naperőmű 5%-t jelentene termelésbe? Mikor? Évnek, napnak melyik szakában? Jelenleg majdnem Paks 1 méretű napelem van telepítve Magyarországon, de nem látom, hogy ennyivel járulna hozzá a termeléshez.

  Atomerőmű nélkül lehetetlennek tartom nálunk a megbízható, környezetkímélő energiaellátást. Számunkra saccolással legalább 50GW-nyi akku kapacitást kellene kiépíteni, de még ez se lenne elegendő az év kb 4 hónapjában és ehhez még óriási nagy nap, szél, vízerőmű mennyiség kellene, ami szintén nem tud üzemelni az év/nap minden szakában.