Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
 • gosub
  #1412
  Elsőre jól hangzik, hogy télen akár 1/4-t termeli a nyárinak a napelem és 'csak' ennyit kellene rátölteni. Viszont az kimarad a képletből, hogy a napsütéses órák nem egyenletesen oszlanak el, télen 2-3-4-5 hetes időszakok vannak amikor nem csak a napot nem látjuk, hanem szürkeség van, szél se fúj. Kizárólag Paks és a nem megújulók adják a hazai villanyt. Ilyenkor az electricitymap-on 0% a solar termelés, vagyis hetekig kellene mégiscsak tárolgatni gigamega akksikban. Valamint a teljesen lemerített akksiknál kérdés, hogy hosszú távon mennyire bírnák ezt az üzemet. Reális a dolog, hogy hónapra, hónapokra elegendő tárkapacitásokra lenne szükség. Egy 500MW-os gigatelep hány percig szolgálná ki hazánkat?

  Olyan házi napelem szett ami itt említésre került, hogy feldobják a tetőre, beteszik az invertert és 20 évig nem kell hozzányúlni szerintem jelenleg nincs és kétlem, hogy erre bármelyik eszközgyártó garanciát is vállalna.

  A Magyarország-i áram ára lassan 10 éve alacsony még sincs összeomlás. 10 év rohadt hosszú idő, nincs letérdelés. Az meg óriási túlzás lenne, hogy azokat az anomáliákat, hibákat amik vannak, fel szeretnénk számolni, rögtön dupla árat kellene fizetni. Ez nagy kamulehúzás lenne. Csak a nyeresége nőne az áramszolgáltatónak. Németeknél azért is emelkedett ilyen magasra mert teleszélkerekezték és napelemezték az országukat, valamint eszetlenül leállították az atomot.

  Úgy olvastam, hogy németeknél nincs már garantált átvétel, hanem ~1/3 áron veszik át a termelt áramot (egyáltalán kötelezően át kell venniük?), ha ez lesz itthon is akkor vagy q.vára meg kell drágítani a villany árát, vagy tényleg rohadt olcsónak kell lennie a napelemnek és a hozzá tartozó egyebeknek. Az meg végképp szívás lenne, ha piaci alapon működne és mikor mindenki görögdinnyét árul termelési ár alatt, akkor a villany felvásárlási ára is akár negatív lehetne.

  Ha beindul a tömeges elektromos autózás az óriási áramot fog igényelni. A mostani autók számából számolva a 7.2GW-os csúcs akár 20 is lehet. Tévedés abból kiindulni, hogy mindenkinek napelem tetejű kertesháza van, az emberek és autósok többsége nem ilyen helyen lakik, hanem valamilyen társasházban, pl Békásmegyer, Káposztásmegyer, Gazdagrét, Uránváros... na az ő autóikból sokkal több van, az övékét a hálózatról kell tölteni. Eszméletlen sok töltőportot kell kialakítani amikre a tulajok sacc 90%-a éjjel szeretné rátenni és feltölteni az autóját.