Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
  • mrzed001
    #1306
    "Szempontodbol tok mindegy, hogy hova megy az aram, amit betaplalsz a halozatba es honnan jon, mikor vetelezni akarsz belole."
    Eladsz, és veszel. Nem tárolsz. Mint a tőzsde. Szabadpiac.
    Annyira, hogy Kaliforniában többen (grid-tie+off-grid rendszerrel) csúcsidőben drágán elad (termel+tartalékból), azok kívül tartalékképzés (és ha nem lenne elég, akkor olcsó esti áram használata). Valódi aksival, valódi saját tárolással felturbózva.
    Mintha Tesla-nak is lett volna ilyen pilotja, hogy leszerződött PowerWall-osokkal, és szabadon kivehet napi talán 20%-ot (ezért fizet nekik)

    És ha már elektromos művek X+ÁFA áron adja neked áramot, akkor te miért is ne X+ÁFA áron add el nekik ? Tudod, forgalmi adat, aminek semmi köze a grid fenntartásához (azt mindenképpen kötelezően fizeti mindenki).
    -10% a max amit elfogadhatónak tartok különbségnek. Semmiképpen sem -50-60% (mínusz!) ahogy szolgáltató "szeretné". Merthogy a túltermelés után most is csak ennyit fizet (és ezt el is fogadja mindenki).


    "A megujulok volatilitasa mindenkeppen extra terhet jelent a halozatnak."
    Előző mondatoddal egyet tudtam érteni:
    "Es valahol(akar kulfoldon) le kell, vagy inkabb le lehet tekerni egy eromuvet miatta."
    Tehát úgy fogalmaznék, hogy amíg aksikat nem üzemelik be, addig bizony meg kell lenni tartaléknak a megújulókkal azonos gyors indítású erőműnek. Mintha nem is lenne megújuló. De amikor van, akkor ezek a drága termelők állnak.


    "Es nem, nem a te 3-5 kW-drol vagy szo, hanem komoly jol lathato szazalekokat jelento penetraciorol."
    Valójában: DE.
    Nem komplett grid-be kell gondolkodni. Helyi grid. Helyileg elfogy a helyi termelés, így kevésbé érint a távoli ingadozás. Pláne aksikkal, lokális grid stabilizálás.


    "Az ausztral Tesla big battery projekt ket ev alatt behozta az arat."
    És korábban linkeltem, hogy mások milyen még sokkal nagyobbakat építenek éppen.
    És amikor elkészül Tesla új aksikat gyártó TerraFactory-ja, akkor ontani fogják a cellákat (évi terrawatt tárolt teljesítmény).