Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
  • mrzed001
    #1304
    "Nem hangzik ez kicsit ugy, mintha akkumulatornak hasznalnad a halozatot?"
    Miért, egy bank talán akkumulátor ? Csak azért mert 4 lába van, azért még nem oroszlán a zsiráf.
    Ha lennének Musk féle Big Battery-k és abba töltenék bele a userek napelemei által tárolt áramot, majd vissza nekik ... igen, akkor aksiként használod a hálózatot mert VALÓBAN. Van erre is példa Ausztrál mikrogrid, sok ház napelemmel és powerwall-al látja el EGYMÁST.
    A tőzsde sem akkumulátor, csak mert néha adod, néha veszed a részvényt.


    "valami veletlen eloszlasbol kifolyolag pont mindig ugyanannyival termelsz tobbet, mint amennyire masnak szuksege van, majd maskor pont forditva. "
    A hazai áramfogyasztás 60%-át termeljük meg idehaza ...
    MINDEN amit megtermelsz idehaza azonnal el is fogy (és importot, behozatali igényt csökkent).


    "Es persze ezert fizetunk mind rendszer hasznalati dijat, csak a te napelemes rendszered(na jo nem a tied, hanem az osszes egyutt) extra iranyitasi feladatokat general, mikozben extra rendszer hasznalati dijat nem fizetsz."
    Az árammenyiség folyamatosan ingadozik. Igény oldalon durván, termelés oldalon kevésbé (bár bármikor kieshet egyszerre több nagytermelő is).
    Szóval ... semmi extra.
    SŐT VALÓJÁBAN amit megtermelsz áramot, azt szépen fel is veszik a környékeden lévő házak. Nem tudtad ?
    Azaz nem kell a nagy távvezetékeken és transzformátorokon annyit átküldeni feléd, csökken a veszteség, nő a hatékonyság.
    Centralizált decentralizáció. Vagy inkább decentralizált centralizáció ...

    "En nem vagyok hive az "inkabb ba...unk ki mindenkivel, csak nehogy valaki kicsit is jobban jarjon" elvnek, igy azt mondom, usse kanya, egyelore kibirjuk."
    Kibírod, hogy kevésbé ingadozik az áramod otthon nappal amíg távmunkába dolgozol, hála a szomszédodnak? Ha ironizálni szeretnék: Te szegény ...


    "Kene tudnunk, mennyi beepitett megujulot bir el a rendszer. Mennyit kell ra pluszban koltenunk a kozosbol, ha kell egyaltalan, illetve mit kene csinalnunk hozza, ha novelni akarjuk a kezelheto megujulo reszt, es az mennyibe kerul?"
    A megújuló önmagában félmegoldás. Kellenek a csúcserőművek, kellenek az állandó termelők .... és kellenek a big battery-k amik simán kiváltják a gázturbinás gyors reagálásúakat.
    Mert gyorsabban reagálnak (ms és nem perc), nagy teljesítménnyel (fél atom blokk), szétszórhatók országszerte (akár megyénként, alegységenként 1-1), olcsók (100 M$ volt a Big Battery ára ami nevetséges egy gáz vagy atomerőmű árához képest; az üzemeltetési és nyersanyag költségekről nem is beszélve), ... és mert VALÓS tárolás.
    Azaz ha "véééééletlen" 1x elfordulna a messzi-messzi jövőben, hogy napelemmel több termelődik mint amit azonnal elhasználunk, akkor tényleg el lehet tenni.


    Utoljára szerkesztette: mrzed001, 2020.10.11. 19:11:52