Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
 • Molnibalage
  #126
  Tőkegarantált befektetés volt a 15%-os buli. Azért is nem toltem bele sokat, mert "lássuk mi lesz belőle" alapon álltam hozzá. Aztán mit adj isten majdnem 15% lett. Másodjára is csak az első összeget hagytam bent a hozammal. Ennek október táján lesz vége. Ha még 2-3-szor bejön az, hogy 6-8% felett van azért, akkor nagyobb összegen is elgondolkozom.

  Az AXA-s adatom lehet, hogy elavult, mert kb. 3 hónapja néztem meg utoljára a kamatot. Csak éppen rohadtul fals lenne, hogy az elúlt 5-10 év a kamatából az utolsó 3 hónap angy vágása alapján extrapolálni. Sőt nem is fals, igazi vastagbőrős húzás...

  A válság előtt 7,5% kamat is volt lekötetlenül, csak aztán jött az adó meg a kamatcsökkenés, de még évekig 5,5% táján volt. Az, hogy most 3 hónapja nem annyi, nem mérvadó. Az utolsó 5 év átlaga 5% táján vagy felett volt. Lekötésre meg akkor is többet adnak.

  Akárhogyan számolom nem éri meg a nappal bohóckodni és még vesződség is lehet vele a befektetéssel összevetve. Ha csak egy komoly elem meghibásodik, akkor évekkel tolja ki a megtérülési időt, ami eleve kétéséges.