Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
  • Xsillione #1052
    Alapvetően a gond a szél és nap esetén, hogy a rendelkezésre állás olyan katasztrofális, ami igencsak kérdesessé teszi, hogy lehetssége-e a megoldás. A nap éves rendelkezésreállása németeknél 11%-14%, azaz 7-9-szeres telepítést igényel, ha ehhez hozzáveszed, hogy akkor termel amikor akar, nem amikor kéne, akkor végleg elvész. Ha tárolni akarod, akkor alsó hangon lesz 20% veszteséged, azaz innen már 10-szeres telepítésnél jársz (plusz tároló), innen már nagyon kétséges, hogy bármiben tud megérni, az a létesítmény, amit ezekhez leteszel, az vállalhatattlan károsítást okoz. a Szél picit jobb, ám csak picit, 20%-30% szárazföldi, 40% tengeri telepítésnél, kár, hogy a tengerihez 2-5-szor annyi épületköltség jár, ami gyorsabban károsodik.

    Az évtizedes igényeknél nem igazán kérdés, hogy folyamatosan kell építeni/bővíteni. Ha egyszer a szélkerék élettartama 20 év, szémerőműveké 30-40, az atom esetében 30-60, akkor értelemszerűen folyamatosan építed őket, vagy úgy jársz, mint a franciák (vagy mi), hogy a 80-85 között felhúzott erőműveik sorban fognak kiszállni 25-30 között, és mivel még el sem kezdték a pótlás tervezését, így könnyen lehet, hogy ott állnak majd egyszercsak villany nélkül. Ha közben nő a kapacitás igény, akkor csak többet építünk.

    "Nem számolnak a fűtóelem kitermelésével dúsításával előállításával a reaktorhoz szállítással a kiégést követően a több 100 évig való tárolással."

    De, pontosan számolnak vele, ha ez nincs, akkor vakóban nulla lenne a szennyezése, ám mivel van kitermelés és annak szennyezése, így nem nulla. Csakhogy ez a szennyezés kevesebb, mint a szélkerék pótlásához szükséges acél és beton tömege, így alig tesz hozzá valamit.

    "de annak a családnak a kieső napra igénybe vett hálózati költsége ha csak felére is visszaesik már megérte neki."

    Mert ingyen megy fel a napelem a tetőre. Az ideális felállás esetén 10-15 év a legtöbb számtan esetében a megtérülés, amint az átvétel nincs vagy piaci alapon, ez 20-30 évre nő, és ha onnan behozzuk a bankban is állhatna a pénz opciót, nagyon keservesen lesz megtérülő, valaha.

    "DE a kisember azt fogja választani ami neki a jó"

    Ezt el is hiszed, vagy csak mondogatod, hátha más elhiszi.